Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска конференция за бежанците организират ДПС и либералите в ЕП

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейска конференция за бежанците организират либералите в Европейския парламент заедно с Движението за права и свободи. Това съобщиха председателят  Ги Верхофстад и Лютви Местан след среща в София.

Лидерът на либералните партии в Европарламента Ги Верхофстад изрази необходимостта от конференция по проблемите на бежанската криза: Женева 2 търси политическо решение за Сирия и кризата с бежанците си върви паралелно с това, като процеси няма как да си затваряме очите за нея, а там има нужда да се сподели тежестта, има нужда наистина Европа да покаже своята солидарност. Не може страни да говорят, че ще вземат 40-50 сирийски бежанци на територията си, това е много несериозно като решение за криза, която засяга милиони хора.

Ги Верхофстад осъди антибългарските настроения след отпадането на ограниченията за трудовия пазар в рамките на ЕС. Според него липсата на свобода на движение на свободния пазар ограничава растежа като даде пример за това, че само 2,8 процента от европейците работят в страна, различна от тази, от която произхождат. В Щатите например този процент е три пъти по-голям, подчерта Ги Верхофстад. Той увери, че винаги има такива настроения в някои страни от ЕС с отварянето на трудовия пазар. За евроизборите целта на либералните партии ще бъде да са единствената алтернатива на евроскептицизма, расизма и популизма, както от ляво, така и от дясно, каза Ги Верхофстад и подчерта, че разчита на добър изборен резултат на ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че още няма решение кой да е водач на листата за евроизборите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44