Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Алма матер: 25 години от срещата на интелектуалци с Митеран

| обновено на 18.01.14 в 13:22

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 25-ата годишнина от посещението в България на френския президент Франсоа Митеран, който се срещна тогава с български интелектуалци и студенти. Неговата първа визита у нас остава в историята с прочутата закуска с 12 български интелектуалци, между които и бъдещият президент на страната ни Жельо Желев. По време на двудневното си посещение у нас Митеран участва в кръгла маса в БАН, посещава девета гимназия и е удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на СУ "Свети Климент Охридски".

Днес Алма матер е домакин на публични дебати, посветен на 25-ата годишнина от посещението на френския президент. Официален гост на събитието е френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен. Дебатите включват теми, свързани с прехода, с Европейския съюз и с ролята на гражданското общество.

В словото си Репантан отчете, че визитата на Франсоа Митеран преди 25 години е била като полъх на надеждата за началото на демократичните процеси в страната. Не пропусна да отчете смелостта на студентите от Софийския университет, които са се срещнали тогава с Франсоа Митеран и са му задавали смели въпроси за режима в страната ни, като са говорили на отличен френски език. За 25 години в България са осъществени много структурни промени, отбеляза френският представител.

Домакинът на публичния  дебат, ректорът на СУ проф. Иван Илчев изтъкна важността на университета в обществените процеси на страната преди 25 години и сега той си спомни за времената в началото на демократичния преход, когато преподаватели в университета са обсъждали често, но и с плам бъдещето на България. И днес университетът остава място на интелектуално несъгласие, подчерта професор Илчев.

В програмата на Тиери Репантен за днес са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и министъра на културата Петър Стоянович.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44