Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Атака" критичен към докладите на КСНС, ще постави и въпроса за "Белене"

Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров подложи на критика докладите на премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова, които ще бъдат дискутирани на започналия Консултативен съвет за национална сигурност. По темата за референдумите Сидеров поиска такива допитвания да имат задължителен характер.

Сидеров не скри критичното си отношение към докладите, които ще изнесат премиерът и вицепремиерът, най-вече защото липсвали важни теми.

Темите за доходите на българите, които трябва да се изравняват с европейските, нямат такъв стратегически приоритет. Няма за енергетиката нищо сериозно в тоя доклад.

Според Сидеров няма яснота как ще се харчат парите от еврофондовете:

Къде ще отидат тези 15 милиарда, първо? Дали няма да се върнат три-четвърти от тях в западноевропейски, големи фирми, както става обикновено, а другите да потънат в поръчки, които ще се дават на свои хора? Това е едно. Второ - смятате ли, че това са достатъчно пари да се възстанови икономиката на България? Аз мисля, че не.

Партийният лидер обяви, че ще постави на обсъждане днес рестарта и на АЕЦ "Белене".

Трябва много бързо да се поставят въпросите и за АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене". Внасяме тази седмица още едно решение в двумесечен срок правителството да направи всички възможни мерки, за да възстанови проекта АЕЦ "Белене", който беше спрян.

За идеята на Росен Плевнелиев изборите у нас да се съчетават и с референдуми, лидерът на "Атака" заяви, че партията му има написани поправки в Закона за допитванията, които внася за обсъждане, а резултатите трябва да са като в Швейцария - да имат задължителен характер:

Дано някой е прочел плана "Сидеров", защото ние там го казваме много ясно, само че, първо, което е, предлагаме поправки в Закона за допитванията до народа, защото в момента този закон е ялов. По него и да се правят референдуми няма смисъл, тъй като, първо, стават много трудно, второ - те имат препоръчителен характер, нямат задължителен характер. А въпросите също са много важни, по какви въпроси? Тука се разминаваме с него, защото ние му предлагахме да правим референдум за "Белене", за Турция в Евросъюза, преди две години. Той тогава каза, че няма нужда, т.е. много важно е и по какви въпроси ще бъде питан българският народ. Той не беше питан за Евросъюза дали иска, за НАТО дали иска да влезем, трябва да подредим въпросите, по които да питаме, второ - да улесним отговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44