Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Николаев: 2/3 от топлофикациите са работили на загуба през миналата година

Снимка: БГНЕС

Две трети от топлофикациите са работили на загуба през миналата година, като обясняват това с ниска норма на възвръщаемост на капитала. Очаква се тази година положението да се влоши още повече, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев на обществено обсъждане в енергийния регулатор.  Той допълни, че топлофикациите у нас работят с най-ниска норма на възвръщаемост на капитала от всички страни в Европа. Данни на Асоциацията сочат, че в 20 страни от ЕС тази норма се движи между 8 и 12 на сто.

В България тя е около 3%. Най-много шест и нещо. Според специалистите една норма на възвръщаемост, която е по-ниска от 8%, вече не предполага жизнеспособност на дружеството.

Проблем за топлофикациите у нас са и несъбираемите вземания. Лили Младенова от енергийния регулатор поясни, че у нас има дружества с по-ниска норма на възвръщаемост от топлофикациите, и изтъкна, че в АЕЦ "Козлодуй"  нормата е 1,5%.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев коментира готовността на регулатора да гарантира на топлофикациите норма на възвръщаемост, по-висока от шест на сто, така:

Нека предоставят своите разчети, ще погледнем, ще видим какво предлагат и тогава, след анализ, ще определим каква да бъде нормата на възвръщаемост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44