Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от социалните партньори, няма да бъдат внасяни в НС

Снимка: БГНЕС

Промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от социалните партньори, няма да бъдат внасяни в Народното събрание. Това заяви в парламента председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

Междувременно на среща при вицепремиера Зинаида Златанова е договорено бизнесът и синдикатите да внесат в Националния тристранен съвет предложенията си, които предизвикаха спорове напоследък.

В Тристранния съвет ще се разгледа и предложението, което предвижда затвор за работодатели, умишлено укрили осигуровки. Въпреки че проектът на нов Наказателен кодекс вече е в парламента, ангажиментът за преразглеждане на текста е поет от вицепремиера Златанова, след като три от четирите бизнес организации се заканиха, че заради пропуска текстът да се обсъди в НСТС, може да се оттеглят от неговата работа.

Бизнесът настоя и вероятно ще се приеме Етичен кодекс за поведението на социалните партньори. Целта е да се избегне конфронтацията, която за пореден път е факт след публично оповестени намерения за промени в трудови закони. Предложенията на БСК да бъде премахнат класът за прослужено време в реалната икономика, да се позволи отдаването на работници между фирми, да се премахнат някои отпуски и обезщетения за възрастните работници при пенсиониране, направени до вицепремиера Бобева, ще се внесат в Тристранния съвет, където ще се търси консенсус. Точно заради тези текстове от КНСБ заплашиха, че ще напуснат НСТС, а от КТ "Подкрепа" прогнозираха стачки и бунтове на работници.

Официално НСТС за промените в Кодекса на труда се свиква в последната седмица на февруари. Така страните имат срок от две седмици да подготвят промените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44