Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

newspapers

"Не съм виждал такива неща от двадесет години. Вандализмът и хулиганството са шокиращи." Така Върховният представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко коментира размириците в страната от последните дни в интервю, цитирано в босненското електронно издание Ослободженье. Трябва да се прокара ясна черта, че това са мирни граждански протести. Недоумявам защо се палят сгради и се унищожава имущество, признава Инцко. Според него едва ли има бързо решение на социалната криза в Босна. "Някои работници не са получавали заплати от 54 месеца, но полицаите не са виновни затова. В крайна сметка всичко се свежда до правовата държава, в която правораздаването е ефикасно", заявява международният представител в Босна.

Протестите, които са съсредоточени главно в хърватско-мюсюлманската федерация, няма как да се пренесат и в Република Сръбска, смята професор Александър Вранеш от университета в Баня Лука, цитиран от Независне новине.  Организаторите на протеста от формацията "Удар" замислят сваляне на легално избраните власти на трите народа в Босна и Херцеговина и връщане на конституцията от 1992 година, но нямат обществена база сред босненските сърби, твърди професорът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44