Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ подкрепи европейските стремежи на украинския народ

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на американския Конгрес прие резолюция в подкрепа на европейските стремежи на украинския народ и отправи призив за спокойствие към всички страни, предаде Франс прес.  Резолюцията, приета с 381 гласа и само 2 против, гласи, че: Камарата подкрепя демократичните и европейски стремежи на украинския народ, както и правото му да избере своето бъдеще свободно, без сплашване или страх. 

В документа долната камара на Конгреса осъжда разпръсването със сила от полицията на проевропейските протестиращи в Киев, както и тормоза и насилията срещу журналисти. Отказът на президента Янукович да води диалог с водачите на опозицията доведе до продължително насилие, няколко смъртни случая и стотици ранени, както и до множество обвинения за полицейско насилие, се казва в резолюцията.

Камарата призовава Съединените щати и Европейския съюз да предупредят украинските ръководители, че онези, които разрешават или извършват насилие срещу мирни протестиращи, ще трябва лично да дават сметка за това. Отправен е и призив към всички страни да се включат в конструктивен и траен диалог.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44