Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният праг за влизане в НС остава 4%, отпадна въвеждането на мажоритарен вот

| обновено на 20.02.14 в 13:03
Снимка: Дневник

Окончателно отпадна въвеждането на мажоритарен вот в новите изборни правила. Изборният праг за влизане в Народното събрание остава 4 процента, въпреки че от ГЕРБ настояваха той да се намали на 3. За Народното събрание и за Велико народно събрание ще се гласува по пропорционална система. Избирателите ще отбелязват едно свое предпочитание за определен кандидат в партийната листа, но процентът на т. нар. "преференция" ще се гласува със следващите текстове. Българите, които живеят извън страната, но имат постоянен адрес у нас, ще могат да се вписват в избирателните списъци и да гласуват срещу удостоверение от общината.

От БСП отчетоха, че предложението им в миналото за мажоритарен вот е било грешка. Янко Янков от ДПС също подчерта: Ние, останалите парламентарни групи, не сме против мажоритарния избор, но ние сме против имитацията на мажоритарен избор.

Павел Шопов
от "Атака" заяви: Аз ще ви кажа защо ГЕРБ отново поставят въпроса. Това е носталгията. Който е ял баницата, иска пак безплатно да я яде. Народни представители в миналото Народно събрание в повече -  просто им паднаха от небето.

Светослав Иванов
от ГЕРБ, обвини левицата, че с гласуването против мажоритарния вот са подвели гражданите.

Това беше едно от основните искания. Искате всички кандидати да бъдат обвързани чрез партийните каси. Това е проблемът, защото ако влязат независими, тогава вие няма да можете да работите по начина, по който са работили 20 и кусур години.

Янко Янков от ДПС репликира депутата от ГЕРБ.

Направете една справка за 4 години кой мажоритарен кандидат, издигнат от партия, е гласувал различно от своята парламентарна група. Ако има един такъв, покажете го.

От ГЕРБ настояваха падане с процент на бариерата за влизане в парламента с аргумента да се разшири представителността в Народното събрание. Светослав Иванов коментира:

Хората искат статуквото да бъде променено, а не да бъде капсуловано Народното събрание и то да бъде запазено за определени партии. Вие не искате да се разбие статуквото. Това е проблемът.

Мая Манолова обясни мотивите на управляващите против намаляването на изборния праг:

Ние имаме един от най-ниските прагове и това е така, за да има достатъчно представителност и достатъчно доверие за партиите, които ще влязат в парламента. Иначе можем да го направим два, един или изобщо да няма праг, така че всяка футболна агитка да има свои представители в парламента.

Депутатите окончателно отхвърлиха на второ четене предложението на ГЕРБ за запазване на мажоритарния вот на 200 от 400-те депутати във Велико народно събрание. Прагът за преференциите все още не е ясен. Депутатите дебатират предложение за обособяване на 2 изборни района в област Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44