Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП подкрепи предложение на ДПС за преференциален вот

Снимка: БГНЕС

БСП подкрепи предложение на ДПС, направено в последния момент в пленарната зала, за т. нар. "преференциален вот". Приетият текст гласи, че ако избирателят не посочи предпочитание за кандидат в листата, за такъв ще се смята този, който е посочен на първо място. На практика така се запазва подредбата на партийната листа, както я е направила централата. 

ГЕРБ остро възразиха и поискаха разпределението на тези, които не са посочили кандидат в листата, да става пропорционално за първите трима кандидати. Светослав Иванов емоционално заяви:

Как не ви е срам, колеги? Защо излъгахте гражданите, защо го направихте в последния момент? Издебнахте, когато отсъствахме от зала, за да промените тотално логиката на преференцията.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев обясни:

Неотбелязването на преференция означава, че си съгласен с листата и с нейната подредба.

Валентина Богданова от БСП също се намеси в острия  дебат:

Стига вече лицемерие в тази зала. ГЕРБ в предишния мандат прие свой изборен кодекс. В него мажоритарни елементи нямаше. Преференциално гласуване нямаше.

Решението граждани, които живеят извън страната, но имат постоянен адрес у нас, да могат да се вписват в избирателните списъци дори и в изборния ден и да гласуват, също беше атакувано от ГЕРБ. Данаил Кирилов подчерта:

Оставя се възможност по всяко време този списък да се прередактира.

С гласовете на ГЕРБ и "Атака" изненадващо беше отхвърлено предложението на вносителите в област Варна да има два избирателни района, вместо досегашния един. Отпадна обаче идеята на ГЕРБ за създаването на район зад граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44