Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме

Снимка: БГНЕС

Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме. Това посочи президентът Росен Плевнелиев, който участва във форум, свързан с втората годишнина от ратификацията на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. По данни на Световната здравна организация един милиард са хората с увреждания в света. До 2020-а година ЕС пое ангажимент да изгради Европа без бариери за 80 милиона души с увреждания, посочи президентът и припомни думите на Айнщайн: 

Всеки човек е един гений, казва той, но ако оценявате рибата по способността й да изкачи дърво, тя цял живот ще вярва, че е глупава. Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме.

Новият подход към хората с увреждания изисква законодателни промени, допълни Плевнелиев:

Необходимото условие за участие на хората с увреждания в обществено-икономическия живот е премахването на бариерите пред достъпността. Не е достатъчно просто само да направим достъпни тротоари в градовете, трябва да се осигури равноправен достъп до физическата среда, до транспорта, информационните и комуникационни технологии, структури, стоки, услуги.

Тази година се предвижда реконструкция на трамвайната линия по булевард "България". В проекта е заложена пълна достъпност за хората с увреждания, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 600 електронни информационни табла на спирките на градския трарспорт, предвиждаме да имат и аудиомодул за обявяване за хората с увредено зрение. В момента тече една мащабна програма за модернизация на градския транспорт. Новите превозни средства са с предвидени съоръжения, достъпни за хората с увреждания. Новите детски градини, които строим, ще бъдат с изключителна достъпност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44