Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Лозенец не искат да се възстанови обезвреждането на боеприпаси край Петолъчката

Снимка: Цветан Петков

Да не се допуска възстановяване на дейността по обезвреждане на боеприпаси в базата край пътния възел Петолъчката - за това продължават да настояват жителите на село Лозенец. Преди две години взрив в един от складовете уби трима работници и рани десетки.

До екоминистерството е изпратено писмо с искане да бъде спряна процедурата за преразглеждане на разрешителното за изграждане и експлоатация на предприятие с висок рисков потенциал - производствено-складова база за боеприпаси “Стралджа - Мараш”. Категорично се противопоставяме на всякакви опити да бъдат възстановени складовете за съхранение на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, се казва в документа.

В близост до бившата база е една от най-големите ферми за отглеждане на биволи в страната. Нейният управител Йордан Койчев не крие притеснението си:

Лошото е, че има намерение да бъде възстановена тази база. Не би било добре да се случат тези неща. Водим разговори с хората, от които зависи това да се получи разрешение за възстановяване на тази база. Имаме уверение, че може би няма да се случи, но не мога нищо да кажа още. В момента малко е мъглива около базата ситуацията, каза Йордан Койчев.

За 24 март в Ямболския районен съд е насрочено поредното заседание по делото за взривовете край Петолъчката. Обвинени за неспазване на условията за съхранение и боравене с боеприпаси са собственикът на базата и началникът на производството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44