Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнени са по-голямата част от мерките за по-висока безопасност на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

По-голямата част от мерките за по-високо ниво на защита на АЕЦ "Козлодуй“, набелязани след аварията във "Фукушима" през 2011-а г., вече са изпълнени. Това обясниха от Агенцията за ядрено регулиране по време на семинар, посветен на темата за различните поколения ядрени реактори. 

Преди време стрес-тестовете показаха, че Козлодуйският проект е устойчив на външни явления и тежки аварии, но въпреки това заради случилото се във "Фукишима" бяха набелязани мерки за по-високо ниво на защита на всички централи, в това число и за българската АЕЦ. По-голяма част от тях вече са изпълнени, в това число и първата за осигуряване на два нови мобилни дизел-генератори за всеки от двата блока в АЕЦ "Козлодуй", които в случай на спиране на електричеството биха осигурили електрозахранване за централата. Това обясни заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

Те трябва да могат да бъдат използвани в случаи на такива екстремни събития, било наводнения, земетресения или други такива замръзвания, каза Станимиров.

В изпълнение на мерките за по-високо ниво на безопасност предстои да бъде извършено укрепване на естакадите на ядрената централа, направена е и оценка за проходимостта на пътища при евентуална авария. Стрес-тестовете предвиждат също и изграждане на авариен център за управление на централата извън нейната площадка.

В случай на наводнение да бъде изнесен този център и да можеш да предприемеш някакви действия по управление на аварията, допълни Станимиров.

Всички 63 мерки за по-високо ниво на защита на АЕЦ "Козлодуй" са със срок за изпълнение 2017-а година, обясниха от ядрения регулатор.

Разбираемо е това, тогава изтича срокът на експлоатация на Пети блок, каза заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44