Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на бойната слава в Ямбол откри първата си изнесена експозиция

Снимка: Музей на бойната слава

Музеят на бойната слава в Ямбол откри първата си изнесена експозиция. В Художествената галерия "Жорж Папазов " са представени архивни военни документи и фотоси по случай три значими годишнини от създаването на най-известните военни формирования в Ямболския гарнизон. Изложбата е за 125-ата годишнина от създаването на 4-ти Конен полк, 120 години от формирането на 3-та Пионерна дружина и 110 години от създаването на 29-и Ямболски пехотен полк. Най-старите документи са от края на 19-и век, а последните са от 1945-а година. Включени са и документи от Първата и Втората световна война, разказва директорът на Военния музей в града Николай Колев:

Най-голям интерес - тези, които са свързани с военно-полевите дневници по време на войните - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война. Фактически там виждаме какъв е бил духът на българския войник, битките, сраженията, убедеността му, че делото му е право и героизмът, най-вече храбростта. Също така тези списъци, които са със загинали ранени войници, предложените за награди - това са интересните моменти, които всъщност възкресяват историята, каквато е била. Фактически това е живата писана военна история. 

Най-старите снимки са от Балканската и Междусъюзническтана война и показват ежедневието на българския войник от онова време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44