Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС подкрепи предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС
Само Движението за права и свободи застана зад законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. В правната комисия на парламента Четин Казак уточни, че подкрепата е на този етап.

Законопроектът на ГЕРБ засяга единствено състава на ЦИК и удовлетворява исканията за трета квота на ДПС. Предлага се избирателната комисия да се състои от 18 членове, в това число и ръководството, като се запазва съотношението между представените партии и коалиции.

Мая Манолова от БСП беше категорична, че са недопустими промени в  изборните правила при условие, че изборната комисия вече работи:

Няма проблем в Изборния кодекс, има проблем в указа на президента и целта на законопроекта на ГЕРБ е да спаси президента Плевнелиев от батака, в който го вкараха самите ГЕРБ.

Четин Казак ясно подчерта, че това не отнема решимостта на ДПС да подкрепи жалбата до Конституционния съд по указа на президента и уточни:

Но докато чакаме едно такова решение на Конституционния съд, ние бяхме заявили, че ще подкрепим всяка законодателна инициатива, която в най-кратки срокове да коригира извършената спрямо нас несправедливост.

Промените, внесени от ГЕРБ, бяха отхвърлени от БСП, а "Атака" се въздържаха.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44