Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават окончателно дали да има таван от 50% за лихвите по кредитите

Снимка: БГНЕС
Депутатите ще решават дали промените в Закона за потребителския кредит да важат и за стари заеми. На първо четене беше решено да се разшири обхватът на Закона и за кредити под 400 лева и да се въведе таван от 50% на годишните разходи за лихви и такси по потребителските заеми. Вероятно последното ще бъде подложено на прегласуване по настояване на вносители от ДПС и някои представители на левицата.

Окончателно отпаднаха таксите за усвояване и управление на кредита, но остана таксата за одобряване на кредита.

С приемането на окончателните промени в Закона за потребителския кредит няма да има такса за предсрочно погасяване на ипотечните кредити след първата година. За нея ще важи лихва, която е не по-голяма от 1%.

В програмата на парламента влизат и промените в Закона за енергетиката. Една от тях е в случаите, в които отчетените показания на клиента на електрическа енергия са по-високи с над 30% от това, което е консумирал за същия период през предходната година, клиентът да има право да подаде възражение срещу сметката. При отклонение в качеството на доставяната електрическа енергия и/или природен газ се предвижда обезщетение за клиентите, както и завишен размер на санкциите. Таксата за повторно включване на тока, изключен заради неплатена сметка, да отпадне, предвиждат още промените.

Съгласно правилника на Народното събрание в първата сряда на месеца опозицията също може да предлага точки в дневния ред.

Днес е блиц контролът на премиера и неговите заместници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44