Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО искат по-голямо увеличение на цената на тока

Снимка: БГНЕС


Eлектроразпределителните дружества са поискали по-голямо увеличение на цената на тока от първоначално заявеното от тях, стана ясно от председателя на енергийния регулатор Боян Боев по време на изслушването му в комисията по енергетика в Народното събрание.

Боян Боев съобщи, че от EVN са поискали дневната тарифа от 1-ви юли да скочи с 8 на сто. Според ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО, тя трябва да бъде вдигната с 13 -14%. Нощната е долу-горе по две.

От регулатора не успяха да отговорят на въпроса дали НЕК също е поискала увеличение на цената на електроенергията.

Тепърва комисарите от ДКЕВР ще анализират дали ценовите предложения на ЧЕЗ, ЕVN и ЕНЕРГО-ПРО са основателни. Комисарите трябва да преценят това най-късно до началото на юни.

От казаното от Боев стана ясно още, че в ценовите предложения на енергоснабдителните дружества не са включени разходите им за изкупуването на така наречената "зелена енергия", за които в момента те спорят с Националната електрическа компания. Първичният анализ показва, че не ги включват. При възникване на нови обстоятелства ЕРП-тата могат да подадат допълнителни ценови заявления в регулатора. Това може да стане в процеса на работа на самата комисия, от която може да се иска и допълнителна информация, съответно от всички лицензианти, които следва да се анализират в тоя период. Колкото до предложението на енергоснабдителните дружества тарифите да бъдат преразпределени по веригата, за да няма увеличение на крайната цена на тока, Боян Боев коментира:

Те са добри специалисти. Нека го направят те, заяви председателят на енергийния регулатор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44