Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит ще гостува на Руската православна църква за Деня на славянската писменост и култура

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит ще е специален гост на Руската православна църква за Деня на славянската писменост и култура. Това съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква. Заедно с руския патриарх Кирил Негово Светейшество ще оглави празничната Света литургия на 24-и май, когато Руската православна църква чества паметта на Светите братя Кирил и Методий. Това е първият случай на съвместна литургия между патриарсите на двете православни църкви в Деня на Светите братя.

Българският патриарх ще замине на едноседмично посещение в Русия. Това е второто посещение на патриарх Неофит в тази страна. Той ще е специален гост за Деня на славянската писменост и култура и на имения ден на Светейшия Московски и руски патриарх Кирил. Заедно те ще оглавят празничната Света литургия на 24-и май в храма "Христос спасител" и Светата литургия в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург "За възнесение Господне" празника на града. Посещението на българския патриарх в Руската православна църква е знаково, коментира за "Хоризонт" видинският митрополит Дометиан.

Такава делегация, воглаве с Негово Светейшество българският патриарх и митрополит Софийски Неофит, е много знакова. Знак за взаимоотношенията между православните славянски народи, българския и руския, които имат хилядолетна културна, духовна и църковна история. Това е първият случай, в който новоизбраният Български патриарх и митрополит Софийски Неофит в качеството си на български патриарх ще има съвместна Света литургия на този ден в храма "Христа Спасителя".

В рамките на специалната програма ще се случи и друго знаково събитие. Патриарх Неофит ще отслужи и панихида за Царя освободител Александър Николаевич на гроба на императора в Петропавловската крепост в Санкт Петербург, където за първи път ще служи предстоятел на БПЦ. По време на едноседмичната си визита Патриарх Неофит и придружаващата го делегация ще посетят свети места за Руската православна църква и ще се срещнат с българската общност в Москва.

На 25-и май в посолството ни в Москва патриарх Неофит ще упражни правото си на глас в деня на изборите за Европейски парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44