Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация е в Рим за 24 май

24 май честване София
Снимка: БГНЕС

В италианската столица Рим също отбелязват 24 май. Българска делегация, водена от вицепремиера  Зинаида Златанова, ще се поклони на гроба на  Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе".

На днешната дата всяка година българска правителствена делегация, заедно с представители на Българската православна църква, се покланят и отправят молитва на гроба на Св. Кирил Философ.

24 май е празник за силата на духа и вярата в българския народ, казва митрополитът на Западно- и Средноевропейската епархия Антоний:

Всички ние на този ден отиваме, за да покажем съпричастността и значимостта на делото на Светите братя Кирил и Методий, защото това е знаменателно велико събития в историята на българския народ.

В базиликата "Сан Клементе" митрополит Антоний ще отслужи молебен за здравето на българския народ.

Днешният ден ще отбележи и пробив в дипломатическите отношения между България и Македония, като двамата посланика на държавите ще бъдат и на двете поклонения, съобщи за "Хоризонт" външният министър Кристиан Вигенин:

Двамата посланика ще бъдат и на двете церемонии, т.е. българският посланик в Рим ще присъства на церемонията на Македонската страна, съответно македонският посланик в Рим ще присъства на нашата церемония. Това, смятам, че макар и малка, но е важна стъпка в нашите отношения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44