Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има надежда за храма

Автор:
Снимка: Радио Бургас

Представиха идейния проект за укрепване на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас. Амбициозното задание бе презентирано на експертен съвет в Министерството на регионалното развитие в столицата. Освен експертите, изготвили проекта за укрепване на храма, присъстваха и представители на Министерството на регионалното развитие, както и представители на учредения  тази пролет Инициативен комитет за ремонт на православния  храм, начело с народния представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски.

Идейният проект за аварийно укрепване бе представен от проф. д-р инж. Йордан Милев, който освен че маркира етапите на възстановителните работи, представи  данни  и от геоложкия доклад на направените до момента проучвания.

След срещата стана ясно, че в най-кратки срокове предстои да се изготви и работен проект. Инициативният комитет ще направи всичко възможно да осигури нужното финансиране, за да може до края на година укрепителните дейности да започнат.

Припомняме, че Инициативният комитет за спасяване на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ бе учреден малко преди парламентарните избори през месец май т.г. Сред основните двигатели на инициативата бе инж. Димчо Михалевски.

Храмът се напука, след като започна изграждането на подземния паркинг на едноименния площад в Бургас. Заради опасност за миряните, църквата бе затворена за посещения и иконите изнесени оттам. Сагата с пропуканатасграда продължава повече от година.

Народният представител, който е председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание, изрази надежда проблемът да се реши в най-кратки срокове.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град падна над Средец

Град с размерите на едър боб падна над Средец, информират жители на града. Бурята, която се е разразила, е била кратка, но много интензивна. По първоначални данни, са нанесени щети по овощните дървета и в градините, както и по покриви на къщи. 

публикувано на 14.06.24 в 15:04
самодейци от Народно читалище ПРОБУДА-1925г. с.Пирне

С традиционен ритуал и хоро откриха жътвата в Бургаско (СНИМКИ)

По –високи добиви и по качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско. С хоро и ритуал по зажънване край айтоското село Пирне официално днес поставиха началото на жътвената кампания. В празничната церемония се включиха самодейците от Народно читалище "Пробуда -1925г."  Тази година жътвата в региона започва по – рано..

публикувано на 14.06.24 в 13:38
снимката е илюстративна

Министрите на земеделието и транспорта участват в кризисен щаб в Нова Загора

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която според специалистите е нетипична за България и е..

публикувано на 14.06.24 в 13:03

Община Нова Загора обяви бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.  След снощната буря растителността е по земята. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Съветник иска спиране на ремонта на пътя Сарафово-Бургас през лятото

Да се преустановят временно ремонтните дейности в участъка между Гробищния парк  до Северния обход на Бургас през лятото иска общинският съветник от „Възраждане“ Мариян Иванов.  Той е отправил официално питане до общинската администрация дали е възможно спирането на ремонта за туристическия сезон и продължаването му през есента. Иванов посочва,..

публикувано на 13.06.24 в 16:39

Град унищожи прасковената реколта в няколко сливенски села /ОБНОВЕНА/

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско, е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Най-засегнато от градушката е село Мечкарево, там 100% са..

обновено на 13.06.24 в 14:22

От 1 юли: Парното в Бургас поевтинява с 14%, токът поскъпва с 1,46 на сто

Поевтиняване на парното с 14% се очаква в Бургас от 1 юли. Предложението за тока в Югоизточна България обаче е за поскъпване с 1,46 на сто. Новите цени на парното и  тока  бяха обсъдени днес   в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението за топлофикационната услуга  е за поевтиняване  с близо 8,5% за страната. Най-сериозно..

публикувано на 13.06.24 в 13:34