Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Българският премиер Пламен Орешарски подаде оставка вчера, оставяйки наследника си да се оправя с най-тежката банкова кризаот 90-години, като нерешена остава съдбата на четвъртата по големина банка в страната, пише  британският в. Гардиън.

Банковата криза се случи в период на политическа нестабилност в България, посочва Ню Йорк таймс, припомняйки, че правителството на Орешарски е второто за по-малко от 18 месеца, което подава оставка. Повечето анализатори признават, че българската банкова система, която  има един от най-високите дялове на капиталови резерви от 20%, като цяло е стабилна. Да се позволи фалит на КТБ обаче може да подкопае още повече инвеститорското доверие в страната, което и без това вече е ниско заради хроничната корупция и слабото управление, заключава авторът. 

Във връзка с оставката на българското правителство руският печат припомня, че като премиер Пламен Орешарски разпореди да бъде спряна работата по газопровода "Южен поток". Според официоза Российская газета правителството на Орешарски е било "подкосено от Украйна и изборите за Европарламент", донесли "смазващо поражение" на българските социалисти. С развитието на украинската криза Западът упражняваше все по-силен натиск върху българите, за да се откажат от изграждането на "Южен поток", посочва Российская газета. 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44