Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за опасни валежи в Югоизточна и Централна Южна България

| обновено на 06.09.14 в 15:40
Снимка: БГНЕС

Обявен е оранжев код - "Риск за тревога“ за река Сазлийка при Гълъбово и за Марица при Пловдив, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за река Марица при Свиленград.  
За цяла Югоизточна и Централна Южна България беше обявен оранжев код за опасно време заради очаквани обилни валежи. По-ниската степен - жълт код, е в сила за северозападните области Видин, Враца, Монтана, Ловеч, за София-област, както и за Смолянско. 
От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" препоръчаха да бъдат взети допълнителни превантивни мерки в областите с интензивни валежи. Макар и по-слаби, валежи ще има и днес, което ще бъде причина за повишаването на речните нива на почти всички реки на територията на областите Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Ямбол и Хасково.
По-значителни покачвания са регистрирани по река Вит при град Тетевен. Покачването е с 1,44 м., по Росица също има значително покачване с 1,50 м, по Факийска покачването е с 2 метра, Ропотамо - достъпът е затруднен, но стоежът е около 5 метра. Река Велека също се е покачила. За  Сазлийка покачването, регистрирано днес в 8.00 часа, е с 1,30 м., а за Харманлийска, при Харманли покачването е с 3,20 метра. 
Тъй като преобладаващата част от реките в страната са с отток над праговете за високи води и очакваните, макар и по-незначителни валежи, които се очакват през следващите 24 часа в резултат на високата почвена влага, за съжаление ще доведе до покачване на нивата все още в голяма част от реките в страната - река Лесновска, река Владайска, Батулийска, Малък Искър, което също ще доведе до значително покачване на река Искър след вливане на река Малък Искър. Река Вит, река Осъм, река Янтра, по-значително ще се покачват все още водните количества по река Росица, което ще доведе съответно до отичане и повишаване на нивата на реката в средното и долното течение на река Янтра. Река Велека ще се покачва, тъй като там също бяха измерени много значителни количества валеж. 
За Източно-Беломорския басейн, по-точно за р. Марица, също се очаква покачване по притоците на Тополница, Луда Яна, Стряма, Пясъчник, Въча по река Въча, Чепеларска, Черкезица, почти всички притоци. За река Харманлийска може да се каже, че все още в притока й - река Хасковска се очаква да паднат валежи. В по-значителните населени места по р. Марица, не се очаква да има водни нива, които да са над критичните прагове. 
През изминалата нощ интензивни валежи имаше в Бургаско, Хасковско и Кърджалийско. За последното денонощие до тази сутрин най-много дъжд е паднал в старозагорското село Бъдеще - 179 литра на квадратен метър. В Бургас количеството е 176 литра, а в Резово - 91. Големи са валежите и в Димитровград и Меричлери - на двете места са измерени по 100 литра на квадратен метър само до 8.00 часа сутринта.
Нормализира се обстановката в пострадалите от наводнения селища в Северозападна България. Все още без ток са три села в бедстващата община Георги Дамяново. От ЧЕЗ уверяват, че се работи за възстановяване на електрозахранването и там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44