Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбелязава 137-ата годишнина от освобождението си

Снимка: Жоро Александров
С водосвет и тържество във Враца ще бъде отбелязана 137-ата годишнина от освобождението на града. По традиция честването се провежда пред Паметника на руския войник, известил освобождението на града. Монументът е уникален и с това, че е единственият музикален у нас.  

За освобождението на Враца от турско робство разказва историкът от Врачанския музей Валерия Тарашоева:

След овладяването на Враца в 12.30 ч. на обяд тръбачът на конния отряд на освободителя на града, генерал Николай Степанович Леонов Първи се изкачва на възвишението на града и от там бие сигнала "отбой". Тоест, боят е приключил, градът е овладян. Но за врачани този сигнал звучи като фанфарен звън на свободата.

За деня на освобожданието и до днес припомня на врачани не само монументалният паметник на руския войник, но и тръбен сигнал, който звучи над града всяка неделя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44