Според новите европейски изисквания за етикетиране на храните всяко заведение за хранене трябва да предоставя на клиентите си информация за алергените, които се съдържат в предлагания асортимент. Производителите ще имат два месеца гратисен период, за да изпълнят изискванията. В този период инспекторите на Агенцията по храните ще правят масирани проверки, но няма да глобяват.
Всички ресторанти вече са длъжни да намерят подходящ начин да информират клиентите си, ако предлаганата храна съдържа алергени, предупреди директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов:
Или трябва да е записано в менюто, или, при ваше поискване, сервитьорът или съответно компетентно лице от заведението да ви информира изчерпателно това, което съдържа пицата.
Проверка в пицария на популярна верига, на която присъства и репортер на БНР, показа, че вече са изработени специални менюта с изчерпателна информация за алергените. Сервитьорите заявиха, че са обучени. Управителят на иначе изрядното заведение обаче заяви, че към момента самите клиенти не знаят за новата наредба и не проявяват интерес към алергените в храната си.
Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..