Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на Свети Софроний Врачански

Свети Софроний Врачански
Снимка: Дарина Григорова
Днес православната ни църква почита паметта на Свети Софроний, епископ Врачански. По традиция този ден във Враца се отбелязва пред паметника му, където се събират духовници, общественици, ученици и много граждани.

Програма ще представят възпитаниците на Началното училище, което носи името на будителя.

Ще участвам в програмата и ще поднеса цвете на паметника на Свети Софроний Врачански. На мен ми изглежда, че той е по-различен, защото той не се е бил за Освобождението, а е връщал духа на българите, казва третокласничката Светла Илиева.

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, е български народен будител, духовник и последовател на делото на Пайсий Хилендарски. Автор е на сборника "Неделник" – първата печатна книга на новобългарски език. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на Патриарх Кирил през 1964-та година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44