Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат въздействието върху околната среда на проекта за Национално хранилище за радиоактивни отпадъци

Снимка: БГНЕС

В Оряхово и Мизия ще се проведат обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта за Национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци. Предвидено е хранилището да бъде построено в охраняемата зона на АЕЦ "Козлодуй".

В хранилището ще се съхраняват 140 хиляди кубически метра ниско- и среднорадиоактивни отпадъци от АЕЦ "Козлодуй". Те ще бъдат обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове. Депото е съобразено с екологичните норми. Има шестстепенна защита за трайно съхраняване на слаборадиоактивните отпадъци, които до сега се складират на площадката на централата.

Първият етап на хранилището е предвиден за материали от спрените четири малки реактора, поради което изграждането му се финансира с близо сто милиона евро от Европейския фонд за извеждане от експлоатация на тези мощности. Това е втората процедура за оценка за въздействието върху околната среда на проекта. Първата беше спряна от съда след обжалване от еколози. Новият доклад е съобразен с препоръките на съда. Той отразява мненията на 90 заинтересовани страни и периметърът на обсъждането му е разширен с 11 общини около Козлодуй.

Хранилището е обект с национално значение и изграждането му е обвързано с развитието на ядрената ни енергетика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44