Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония отбелязва 70 години от края на Втората световна война и капитулацията на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония отбелязва 70 години от края на Втората световна война и капитулацията на страната след края на световния конфликт. Японският премиер Шиндзо Абе и император Акихито запазиха минута мълчание в Токио, където бе организирана церемонията в памет на жертвите. Речта на премиера Абе по този повод обаче, предизвика недоволството на съседите на Япония - Китай и Южна Корея, които пострадаха най-сериозно от японския империализъм през първата половина на 20-ти век. Министър-председателят повтори извиненията на предишни правителства, но не поднесе собствени извинения, с които да признае агресията на страната си:

80% от хората в Япония днес са родени след края на Втората световна война. Не трябва да позволяваме нашите деца, внуци и следващите поколения, които нямат нищо общо с тази война, да бъдат принуждавани да се извиняват за нея
,  каза Шиндзо Абе.

Той все пак заяви, че "дълбоко скърби", заради действията на Япония и се зарече, че страната му никога повече няма да води война.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44