Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел одобри споразумението за експлоатация на запасите от природен газ в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелското правителство одобри споразумение за експлоатация на запасите от природен газ в Средиземно море. Така се слага край на неяснотите, забавили разработката на газовите находища, от които Израел очаква значителни приходи.

Американският консорциум "Нобъл енерджи" и израелската компания "Делект груп" се задължават да инвестират 1,5 млрд. долара през следващите две години за разработка на най-голямото газово находище в Средиземно море - Левиатан, което се намира на 130 километра от Хайфа. От 2013 година двете компании експлоатират заедно и находището Тамар.

Някои политици в Израел се обявиха срещу сделката, защото тя дава възможност на двете компании да контролират газовите запаси на страната.

Според премиера Бенеамин Натаняху споразумението е възможно най-доброто и ще донесе на Израел милиарди долари в следващите години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44