Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досъдебно производство за длъжностно престъпление за терен в „Лазур“ образува прокуратурата

Част от терена, предвиден за бъдещ строеж

Досъдебно производство за длъжностно престъпление относно спорен парцел в комплекс „Лазур“ е образувала бургаската окръжна прокуратура. Въпреки че и за плана на терена е заведено дело в Административния съд, от общината са издали разрешително за строеж на ВиК инфраструктура.

Досъдебното производство е затова, че длъжностно лице е нарушило закона при отреждане на новообразуван Урегулиран поземлен имот в комплекс „Лазур“, с предложена редукция в полза на физически лица и от това са настъпили немаловажни вредни последици. Към момента няма привлечен обвиняем.

Парцелът в новообразувания квартал 40 а, който е зад експозиционен център „Флората“ е обект и на административно дело заради ПУП. Според прокуратурата, той е върнат неправомерно на наследниците на Гугучкови, окрупнен е и са променени границите му. Въпреки това, от общината са дали зелена светлина за бъдещ строеж на 17 – етажен блок.

Всичко е законно, категоричен е Янко Кесаровски, съдружник във фирмата – инвеститор.

„Получили сме строително разрешително за разрешение за реконструкция на ВиК. Това е един обект на общината и на ВиК – Бургас, който ние ще изградим. Със собствени средства. След тази реконструкция, тя е необходимо и задължително условие, достатъчно, за да започне след това строителството на сградата“

Планираме да започнем същинското строителство през пролетта, каза Кесаровски и добави, че в района ще бъдат изградени достатъчно паркоместа, озеленяване, детска площадка и алеи. Относно въпроса, че подробният устройствен план се жали в съда, той е категоричен, че са направили собствена проверка с юристи и всичко е законно и те са убедени, че ще се докаже, че документът на общината е законен. А мненията на хората, които са готови и на протест, Янко Кесаровски коментира, че те просто не са запознати с проекта, защото ще бъдат осигурени и паркоместа, и озеленяване, и алеи.

Живеещите наоколо бургазлии, които водят съдебни битки от около година, са готови и на протести:

„Надявах се, че всичко ще се спре, делото ще си започне…

…Хората с възможности и с пари си намират вратички. Ние няма да стоим безгласни…

… Хора наистина вече са готови да застанат и да се борят. И да застанат, преди започването на строежа, да излязат отвън и да протестират…“

От община Бургас не ни отговориха на поставените въпроси относно строителното разрешително.

Репортаж със живеещите в съседните блокове бургазлии, както и интервю с Янко Кесаровски, можете да чуете в прикачения файл







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Процесът за спорен парцел в "Лазур" не започна и днес

Близо 200 души - заинтересовани страни трябва да бъдат призовани за дело за спорен парцел в комплекс „Лазур“ в Бургас. В него се атакува изменение на подробния устройствен план на терен, за който има планове за строеж на 17 - етажен блок. Предмет..

публикувано на 27.09.16 в 17:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления...

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места...

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал..

обновено на 29.06.24 в 07:53
Мостът в Бургас.

Община Бургас след смъртоносните скокове от моста: Монтирали сме камери, инспектори наглеждат района

"Община Бургас е монтирала камери, а инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" винаги са наглеждали Моста и са помагали на МВР, ако се наложи примерно проверка на документи или задържане. Защото общинските инспектори нямат..

публикувано на 28.06.24 в 15:41

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От 01 юли в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда..

публикувано на 28.06.24 в 15:38

Оригинални подправки и рисуване с къна на Индийския шопинг фестивал в Бургас

Индийски ароматни свещи, много подправки и рисуване с кана ви очакват на Флората в Бургас Това са само част от стоките, които могат да бъдат намерени на Шопинг фестивала, посветен на далечна Индия. Второто му изданието в морския град  бе открито..

публикувано на 28.06.24 в 14:09