Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновение в ритъма на маримба

Цоньо Цветков, който бе приет сред 16 хиляди кандидати в музикалния колеж „Бъркли“  с най-голямата стипендия от 20 хиляди долара, все още очаква щедрите дарители, които биха  помогнали  с още 20 хиляди, нужни преди отпътуването му през месец май. По обявената банкова сметка са постъпили  едва  1 500 долара.

За да продължи „концертът“ на моя живот, се нуждая и от останалата част от оркестъра- хората, които биха ме подкрепили като дадат определена сума и ми се доверят, че ще „върна“ тези пари като помогна на други деца.

Роденият в Бургас  перкусионист свири на множество инструменти, броят им надхвърля 128, предпочитана за него си остава маримбата. Той е възпитаник на столичното музикално училище. Надеждата му е, че ще успее да хване летния семестър в престижния колеж:

Ще ми е мъчно, ако нямам снимки от Морската градина в Бургас това лято, но по- добрият вариант е да съм в Бостън с невероятни музиканти  като басиста Виктор Уутън, който ще има майсторски клас в „Бъркли“. Бионсе преди две седмици беше там, за да даде малко от своя капацитет и талант на младите  в този университет. Очаквам и аз да се докосна до тези хора и след това да предам наученото в България, ако наистина успея  да замина и има хора , които да ме подкрепят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американката Мариана Смит подрежда колажи от пейзажи в галерия "Ателие"

Изложбата Liminal на художничката Мариана Смит гостува в галерия „Ателие“ на бургаския филиал на Националната художествена академия. Откриването е днес. Авторката работи с графика, живопис и видео инсталации. Експозицията включва колажи от пейзажи, свързани с различни места като Венеция, пространствата в Ирландия, калифорнийските секвои, както..

публикувано на 07.10.24 в 10:57

Бог говори в новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое"

Писателят и общественик Радослав Бимбалов ще представи новия си роман -"Ти, подобие мое" в Бургас. Срещата в 18.30 часа е в Центъра за съвременно изкуство и библиотека е по покана на Община Бургас. Радослав Бимбалов е едно от знаковите имена в съвременната литература. Той умело кодира навременни и дълбоко хуманни послания в своите..

публикувано на 07.10.24 в 08:06

Играят театралната комедия "Отблизо" в Дома на НХК

Театралният спектакъл "Отблизо" ще бъде представен днес в Бургас. Комедията е по текст на Патрик  Марбър, режисьор е Антон Угринов.  Съществува ли любовен четириъгълник? Има ли безрезервна любов? Мъжка солидарност?  В живота на всяка жена над 35 ли се появява „една по-млада“?  “Отблизо” е безпощадна дисекция на любовта, гарнирана с лъжи,..

публикувано на 06.10.24 в 10:30

Играят "Трите прасенца" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в Бургаския куклен театър.  "И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки прасенца..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52