Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските общинари избраха нов омбудсман, но не решиха казуса в "Славейков"

С минута мълчание започна 26-то заседание общинския съвет на Бургас почитайки пометта на жертвите на арменския геноцид. Николай Тишев, който стана депутат и освободи мястото си в общинския парламент, бе заменен от Чанко Мирчев, който положи клетва като общински съветник. 

Една от важните новини е, че след 10 години, Бургас има нов омбудсман, който ще замени досегашния Таньо Атанасов. Припомняме, че още от януари е обявен конкурс за нов обществен посредник на територията на община Бургас. Новият омбудсман е Тодор Стамболиев. Той е юрист, незавършил журналист. Стамболиев е бил общински съветник, член на няколко комисии. Другият кандидат - Илияна Гъбева е оттеглила кандидатурата си.

Днес бяха приети и последните промени в линиите на градския транспорт. Промените, които са вече факт, трябваше, чисто законово да бъдат гласувани от общинските съветници.

 Към Петко Драгнев, директор на „Бургасбус“ отново бе зададен въпроса за това, кога ще бъдат въведени новите валидатори в тролеите и маршрутките. Той припомни, че общинската фирма има договор с фирма за дооборудването на градския транспорт.

 „Договорът е за цялостно изпълнение в до 6 декември. На този етап проблема беше новото оборудване да работи с картите, които се ползват и сега. На този етап двете фирми се срещнаха, договориха се. Демонстрираха ни една карта, която работи и д вдвата вида транспортни средства. Имам уверението, че до 2 седмици ще започне монтирането на валидаторите и налагането на системата“, каза Драгнев. 

На общинската сесия стана ясно и, че отворилите се дупки в бус лентите ще бъдат оправени. Трасето е в гаранция и се очакват положителни температури, за да бъдат отстранени.

Разгорещен дебат предизвика и един казус от комплекс „Славейков“, за който сме разказвали в ефира на радио Бургас. Граждани от квартала не веднъж са отправяли искане за промяна на предназначението на урегилиран поземлен имот в комплекса и на негово място да се построи градинка. Общинският парцел е включен в програмата на Община Бургас за продажба и е определен за жилищни нужди. 

В съседните имоти вече бе построена нова кооперация и хората от блокове 86, 87 и 88 в комплекса се притесняват, че ще се вдигне още една сграда и ще бъдат запушени, ограждайки ги от четири страни. Днес те отново бяха на заседанието на общинския съвет, за да запознаят бургаските съветници с казуса.

Общинският съветник Георги Манев смята, че не трябва да се нарушава градоустройството. Според него този ПУП е правен по закон. „Не може да поставиш на два калкана зелена площ и да лишиш общината от средства които са заложени в програмата и. Вие по същия казус сте построили там сграда и не сте си осигурили място за паркиране. А сега търсите да ощетите община Бургас и да излезле от програмата на община Бургас това, което ние сме гласували. Ние сме гласували, че този парцел трябва да се продаде. Този парцел е много малък, но остават два калкана, които са незащитими“, каза от трубината Геоги Манев.

Жителите на „Славейков“ припомниха, че е имало идея инвеститорите да строят само на калканите. Това е можело да стане, като се замени едното УПИ на единия калкан със средния частен парцел. Кметът Димитър Николов е внесъл такова предложение на предна общинска сесия. То обаче е било отхвърлено.

В дискусията се включи и Евгений Мосинов, който заяви, че рядко се случва да подкрепи докладна на кмета, но в този случай би го направил. „Иска се тази година този имот да бъде изтеглен от програмата за управление. Резонно е да се каже, че няма да има приходи от точно този имот. Но извинявайте, ако разчитаме на приходи от продажба, каква община сме?“, коментира Мосинов.

След дълъг дебат докладната записка за изменение на Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2017г., не беше приета. Жителите на Славейков обаче не бяха доволни, защото са убедени, че вместо градинка и паркинг, рано или късно на това място ще бъде построена кооперация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник "Покров на Пресвета Богородица", сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името "Покров на Пресвета Богородица".   "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не..

публикувано на 01.10.24 в 12:00

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20