Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като четирима роми, пребили българин, бяха освободени от ареста

Жители на Айтос искат полицията и прокуратурата в града да бъдат разследвани

Кметът на Айтос забрани протест срещу дейността на местната прокуратура и полиция. От Организацията за закрила на българските граждани инициираха митинг, след като четирима роми, задържани за побой над бургазлията Илиян Мавров, бяха освободени за по-малко от денонощие, а районната прокуратура не е поискала постоянен арест за тях. Мъжът беше нападнат в айтоското село Мъглен миналия петък, след като отишъл да търси изчезнал работник.

Той е бил удрян с брадва в главата, както и с други предмети, поясни Стефан Петров, един от организаторите на протеста. 

Искаме цялостно разследване на айтоската полиция и прокуратура. Не е нормално един човек да го бият с брадва в главата и да бъде квалифицирано като "лека телесна повреда". Имаме съмнения, че определени хора се прикриват за техните престъпления в Айтос.

Според прокуратурата Мавров е направил първата стъпка в конфликта, като е стрелял с електрошоков пистолет към своите нападатели.

Разследването продължава. Има и видеозапис на инцидента.

Кметът на Айтос Васил Едрев забрани протеста, защото мястото не е удобно и има опасност за провокиране на етнически конфликт. Очаква се въпреки това гражданите да се съберат в 11.00 часа в центъра на града.

Междувременно стана ясно, че полицай е нападнат в сряда в ромската махала в Айтос при задържането на двама души след сигнал за битов инцидент. Единият от тях оказал съпротива като ударил полицая в главата с дървена дъска.  Служителят на реда е бил прегледан в болница. Състоянието му е добро. По случая е образувано досъдебно производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44