Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Решението на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел е водеща тема в чуждестранните издания. Според "Хюриет" първата и най-остра реакция е дошла от Анкара. Президентът Реджеп Ердоган е поканил с писмо ислямските страни на 13 декември в Истанбул на извънредна среща на върха. Вестник "Акшам" публикува колаж на Тръмп, в който той държи запалена клечка кибрит. "Решението (на САЩ) няма никаква стойност за нас", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Някои наблюдатели предполагат, че решението на Тръмп е политически подарък за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е близък негов съюзник, отбелязва "Гардиън". Палестинци изгориха снимки на Тръмп в Газа, а стените на Стария град бяха осветени в цветовете на американското и израелското знаме, след като Тръмп изпълни предизборното си обещание да признае Ерусалим за столица на Израел, пише в. "Ню Йорк таймс". Според  "Файненшъл таймс" решението на Тръмп е проява на дипломатически вандализъм. 
Напрежение между Атина и Анкара часове преди започващата днес официална визита на турския президент, пише в. "Катимерини". 
Изданието подчертава, че в интервю за гръцката телевизия Скай Ердоган е изтъкнал необходимостта от ревизия на Лозанския договор. "Прото тема" изказва опасения, че турският държавен глава идва в Атина "със свирепи намерения". 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опасява, че правителството на британския министър-председател Тереза Мей може да падне идната седмица, ако няма споразумение с Европейския съюз в преговорите за Брекзит, пише вестник "Телеграф". Ако не се преодолее безизходицата по въпроса за границата с Ирландия, евентуални кандидати за поста на Мей, сред които са Борис Джонсън, Майкъл Гоув и Дейвид Дейвис, ще са в готовност в случай на преврат, добавя изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44