Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските социалисти против сливането на Варна и Бургас в общ район

Срещу разпределението на четири  района на страната се  обявиха бургаските социалисти. Те недоволстват от сливането на Варна  и Бургас в  т.н.  Черноморски  район. Там попадат и  областите Сливен, Ямбол, Бургас, Добрич и Шумен. От партията настояват да се приеме вариантът, в който България е разделена на шест региона.

  Не за първи път се прави опит нашият град се се обедини с Варна, заяви днес  областният председател  на БСП Бургас Стойко Танков и попита:

"Какво прави ГЕРБ в Бургаска област по въпроса с новото райониране на страната? Какво е мнението на областния управител? Какво е мнението на кмета Димитър Николов и на кметове от бургаски регион? 

Нас ни притесни информацията, която изтече от МРРБ в последните дни – за 2-ри вариант, в който Бургас и Варна се сливат в един район, с център Варна. Искам да изразя готовност да се включим в общи действия с останалите политически партии да защитим Бургас като център на икономически район. Ако допуснем горепосочения, 2-ри вариант, това ще бъде поредният удар върху Бургас като административен и икономически център на страната”

Успешни са през годините опитите да се сложи ръка на бургаската икономика, обясни  още Танков и даде за пример общата концесия на бургаското  и варненското летище и Басейновата дирекция, която е във Варна .

Христо Панайотов, член на Областния съвет, каза, че няма нужда от промени:

 "За пореден път се използва дъвката Брюксел ,  че оттам искат това и ние съответно трябва да се съобразим. Не виждаме никакъв смисъл защо нещо работещо трябва да бъде разрушено и създадено наново”.

Депутатът Николай Тишев коментира изказване на зам.-министъра на регионалното развитие, който твърди, че преобладава консенсус, че трябва да бъдат обособени 4 региона, а именно – Дунавски, Западен, Черноморски и Тракийско-родопски.

„Аз питам къде беше постигнат този консенсус? Мен, като народен представител от Бургас, никой не ми е питал, нито са питани моите колеги. Искам ясно да изразя, че тази работа няма да стане така”

Ще инициирам среща на всички депутати от бургаски регион в Парламента след великденската ваканция, ще подготвим  декларация,  каза още Тишев. Основният проблем е Северозападът:

"Всички тези реформи се правят, защото Северозападният регион е паднал под 800 000 човека. Заради него разбъркват другите региони, които стоят добре”. 

Той предложи София да се обедини с Видин и Монтана и проблемът да се реши. Тишев също като Танков  попита :

„Кметът Николов е вторият човек в ГЕРБ, къде е неговият глас? Къде са моите колеги от ГЕРБ в Бургас? Заявявам категорично, че няма да дадем съгласие за подобна подялба”.

Повече в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две досъдебни производства за купуване на гласове в Ямболско

В ямболска област при специализирана полицейска операция, свързана с политическите права на гражданите, са образувани две досъдебни производства за купуване а гласове, проверена е информация за опити за влияние върху вота чрез опрощаване на дългове. Служители от Икономическа полиция съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите в Сливен..

публикувано на 04.10.24 в 15:47

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 9 октомври

БНР-Бургас организира първия безплатен диспут за предсрочните парламентарни избори за 51-ят парламент, насрочени за 27 октомври.  Той ще се състои на 09.10.24 г. от 13:05  до 15:00 часа.   Диспутът е на тема: „Възможна ли е формула за стабилно управление - компромиси и решения? Приоритетите за развитие на страната и региона в сферата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:13

399 783 бюлетини ще бъдат отпечатани за Бургаски изборен район

399 783 броя бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 27 октомври във Втори изборен район – Бургас, съобщава Районната избирателна комисия, която одобри тиража и графичния файл с предпечата й. Комисията потвърждава, че графичният вид на хартиената бюлетина съответства на регистрираните политически партии и коалиции за вота. След като..

публикувано на 03.10.24 в 15:45

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК, съобщават от правителствената пресслужба. Ср окът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина изтече.   Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

платена публикация
С музика и рози „БСП-Обединена левица“ даде старт на предизборната си кампания в Бургас

С червена роза в ръка, 28-те кандидати за народни представители от коалицията „БСП – Обединена левица“ , с бюлетина №28, дадоха официален старт на предизборната си кампания в Бургас. Под звуците на емблематична музика те преминаха през центъра на морския град и се срещнаха със своите симпатизанти, които се бяха събрали в пространството около..

публикувано на 02.10.24 в 11:49

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 09:43

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 000 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и ще ги..

публикувано на 02.10.24 в 08:54