Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Новата програма "Дигитална Европа“ ще работи за киберсигурността и цифровите умения

Мария Габриел
Снимка: БТА

Нова програма "Дигитална Европа“ с бюджет 9 милиарда евро ще работи за киберсигурността и цифровите умения. Това каза в Бургас еврокомисарят Мария Габриел, която откри в морския град IT състезанието "Цифровият град и аз".

С новата програма са идентифицирани 5 области, по които ще се работи - посочи еврокомисарят Мария Габриел:

"Това са цифровите умения, това е киберсигурността, това е изкуственият интелект, знаете, колко страхове той предизвиква. Това е също така суперкомпютрите от "Нова България" - регионален лидер и в такава силна инициатива. И това е публичната администрация. Защото зад думите "прозрачност" и "ефикасност ", хората искат и действие".

Програмата е разработена по предложение на българския еврокомисар. Тя е получила подкрепа от колегите си от Европейската комисия и за увеличаване с 96% на средствата за цифровизация в следващия бюджет на ЕС. Мария Габриел коментира това по време на откриването на IT състезанието в Бургас хакатона "Цифровият град и аз". То е част от съпътстващите събития на Европейският морски ден, който ще се проведе на 31 май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44