Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотите предлагат налагане на глоби за неспазването на правилата на българския език

Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език предвижда нов проектозакон

Снимка: БГНЕС

Нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, предвижда проектозакон, внесен в парламента от "Обединени патриоти". Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да подлежат на кирилизация. Това е записано в нов проектозакон за българския език, внесен от "Обединени патриоти". Той предвижда още глоби за работещите в администрацията, ако не общуват на български език.

Председателят на парламентарната група Волен Сидеров обясни мотивите така:

"По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост, за да стане официален език - български, да не стане някой друг, напоследък погледите на медиите са вторачени в други теми, но все пак не всичко е туризъм".

Сидеров даде пример за абсурд. Надписът "Полиция" върху униформите на служителите на реда е на английски, а не на български език.

В закона се урежда създаването на културен институт "Св. св. Кирил и Методий". Неговата задача ще бъде да организира обучението по български език зад граница, да сертифицира владеенето му и да разпространява българската култура по модела на германския Гьоте институт. Предвижда се и създаване на българския електронен шрифт, защото сегашните са по руски образец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44