Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кордоба - сърцето на Андалусия и град на три религии

4
Изглед към Стария град на Кордоба

В новата ни рубрика за пътешествия по БНР Бургас ви представяме испанския град Кордоба, в област Андалусия.

В дългата си история Кордоба е бил под владичеството на маври, римляни и вестготи. Градът е родно място на много поети и философи, на фламенкото и на най-известния тореадор – Манолете. Един от най-хубавите зехтини се прави от маслините расли тук.

Подобно на Бургас и Кордоба преди няколко години бе кандидат за Европейска столица на културата. Малко не й достигна и през 2016-та късмета се усмихна на Сан Себастиян. Може да няма филмов фестивал, но стария град на Кордоба е изключително живописен и красив, и има защо да е вписан в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Крепостната стена, която навремето е пазила града от нашествия в по-голямата си част е запазена в първоначалния си вид. През X век, когато е под владичеството на маврите, Кордоба изживява своя разцвет. Тогава е построена една от най-големите джамии в света – Мескита де Кордоба, която после християните превръщат в катедрала. Влиянието на трите религии се вижда най-добре именно тук. Тя е символът на града и се среща както на тениски и магнити, така и картички, на покривки и всякакъв мърчъндайз. Величествената катедрала, която всяка година се посещава от стотици хиляди туристи, е действаща и в нея се отслужват литургии.

Царският дворец е друга основна спирка за всеки посетил Кордоба. Той е бил римска крепост, когато Алфонсо XI поръчва да се построи на негово място дворец. Така в началото на XIV век той става резиденция на християнските монарски. Тук е планирано освобождението на Гранада от арабите и откриването на Америка. Мореплавателят Христофор Колумб е посетил града, за да търси финансиране за своите пътешествия от Исабела Кастилска.  Дворецът притежава скъпа колекция от римски мозайки. Любопитно е че в една от залите, която в момента се използва за конгреси, навремето са се извършвали инквизиции. От върха на дворцовите кули пък се открива панорамна гледка към целия град. Дворецът има и красив вътрешен двор с много зеленина и обширни градини, от които се носи типичния за Кордоба аромат на жасмин. В съседство се намират царските конюшни, в които на времето са били настанявани конете от армията на Цезар. И днес тук се отглеждат известните андалуски коне. Няколко пъти в седмицата те участват във фламенко представления.

В Кордоба е запазена и една синагога. Намира се точно срещу музея на еврейското изкуство. Сградата е сравнително малка, но багато украсена и в момента е културен център.

През града минава реката Гуадалкивир, чието име в превод от арабски означава – каменна река. Малките островчета в нея се населяват от различни видове птици. В реката се намира единственият резерват в Европа, който в същото време е и в центъра на града. Около реката са обособени паркове с алеи за отдих и разходка - вечер там е прохладно, а през деня много горещо. Над реката минават шест моста, но най-стария и красив е каменния римски мост. Той започва от портата, зад Мескитата и завършва на другия бряг, където има по-съвременни постройки.

Като град с хилядолетна история в Кордоба има много музеи. Сред тях са Археологическия и Музея на фламенкото. Сега е интерактивен, но преди да стане такъв е бил обикновена страноприемница, в която е отсядал и Сервентес. Кордоба е известен със своите вътрешни дворове наречени патио. Идеята в тях живущите да намират отмора и прохлада. Има дори музей посветен на патио. Улицата на цветята е също много посещавана от туристите. Сгушена между стените на няколко къщи в края й се открива най-красивата гледка към Мескитата. Избягвайте Кордоба през лятото, защото там е наистина горещо.

Като цяло Андалусия е динамично развиващ се регион и известна туристическа дестинация - има прекрасни плажове в Марбеля и Малага и високите планини в Сиера Невада. Най-подходящото време да посетите Андалусия е през пролетта и есента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:15

Местна фирма иска да изгради фотоволтаична централа край Карнобат

Общинският съвет на Карнобат единодушно даде съгласие за изготвяне на ПУП за изграждане на фотоволтаична централа. Съоръжението ще се намира в местността Гердеме на площ от 58.592 дка, земеделска територия, седма категория. Инвестиционното намерение е на „Карнобат енерджи“ с управител Минчо Гроздев, специализирано дружество както в търговията,..

публикувано на 30.09.24 в 14:55