Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има мъртва риба във водоема край Поморие, потвърди проверка на Екоинспекцията в Бургас

| обновено на 05.11.18 в 16:59
Снимка: Кремена Данева

Има мъртва риба във водоема край Поморие, установи повторната проверка, извършена от Бургаската екоинспекция и черноморската Бесейнова дирекция. Според местни хора проблемът е от спукана тръба на намиращ се в близост завод. 

Експерти на двете институции открили в тръстиката по брега мъртвата риба, която е от един вид и размер. Те са обходили 50-метров участък и не са констатирали разливи на нефтопродукти и замърсяване на водата от брегови източници. На кмета на община Поморие е дадено предписание до утре да извърши почистване на брега от мъртвата риба. Отново са взети проби, които са констатирали завишаване на pH и изключително ниско съдържание на кислород на повърхността на водата. Взетите днес водни проби ще бъдат изследвани в лаборатория и за повишени стойности и на други показатели.

Първият сигнал е подаден на телефон 112 още на първи ноември. Водата била със зеленикав цвят и гниеща миризма, но не е установена мъртва риба и мазни петна от разливи на нефтопродукти. Стефан Петров от организацията за закрилата на българските граждани, посетили водоема и разговаряли с местните хора, според които това не е първият път, в който се случва подобно нещо:

"Според тях причината за евентуално натравяне на рибата е близкият завод - измивали бъчви и цистерни с някакви препарати. Тези препарати се оттичали в някаква тръба, на места тази тръба била пукната и по този начин се получавало замърсяването. Разбира се, това мнение е на хората, ние не можем да се ангажираме с него".

Петров се опасява и от екокатастрофа. В момента експертите взимат водни проби, а резултатите се очакват след приключване на анализите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44