Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно спира източването на горивото от потъналия кораб "Мопанг"

Снимка: БГНЕС

Източването на горивото от потъналия край Созопол кораб „Мопанг“ е спряно заради идващата зима. Поради ниските температури на морската вода отворите в плавателния съд ще бъдат консервирани, а работата ще продължи напролет.

350 куб. м нефтоводна смес са били източени от „Мопанг“ за 19-те дни, в които се е работило. Според капитан Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ още толкова е количеството, което трябва да се изтегли от кораба:

„Два резервоара са изпразнени. Има още два, има и малко в единия от трюмовете. И вече догодина, напролет, като се постопли водата и стане възможно източването, продължават".

Капитан Живко Петров обясни, че няма опасност след консервацията през зимния период да се получи изтичане на гориво:

„Там, където пробиха отворите, за да проучат, след това са затапени, както трябва, за да не излезе от там. Освен това, пак казвам, през зимата температурите падат и то вече не е течно".

Директорът на Изпълнителна дирекция „Морска администрация“ уточни, че има и други потънали кораби, които след приключване на тази операция ще бъдат обследвани, за да се предотвратят подобни инциденти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44