Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 % ръст на посетителите в Бургаския музей за миналата година

През 2018 г. близо 28 000 души са посетили събитията и експозициите на Бургаския музей. Спрямо предходната година ръстът на посещенията е 20%, измерим както в приходите от билети така и в статистиката на безплатните посетители.

Основен фактор за привличане на публика е представянето на елитни изложби. През лятото на 2018 г. в зала „Трезор” на Археологическия музей са гостували Панагюрското златно съкровище, златната маска на Терес, тракийското съкровище от с. Кралево, болярското съкровище от с. Долище и най-старото злато в Европа от Варненския халколитен некропол.

В Историческата и Етнографската експозиция бяха показани две авторски изложби на бургаските музейни специалисти – „Българските светци” и „Забавната музика в Бургас през ХХ в.”.

2018 г. ще се запомни от най-малките посетители с откриването на обновения Природонаучен музей и възобновяване на лятното училище „Приключение в музея”.

През изминалата година РИМ-Бургас участва в 23 гостуващи изложби, представени пред широката публика в Бургас, Карнобат, Средец, Търговище, Казанлък, Камено, София, Созопол, Малко Търново, Шумен, Пловдив. Сред тях са националните„Тайните на Черно море”, „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите”, „Вотиви”, „По шевиците ще ги познаете…” и „Луксът на 19 век”.

Общият брой организирани събития през 2018 г. е 53 – изложби, празници, лекции, чествания, национални и международни научни конференции. Сред тях се открояват: Международната научна конференция „Древният град Акве калиде и скалният манастир Св. Никола – възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион“, Международна научна конференция Digital presentation and preservation of  cultural and scientific heritage DIPP2018, Международна научна конференция в чест на 60 годишнината на проф. д-р Пламен Павлов  „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани“, 56 Национална археологическа конференция, гр. Бургас.

Само за година от печат са излезли 3 собствени издания на РИМ-Бургас – сборник с доклади от научната конференция „Българските бежанци в Бургас и региона 1878-1944 г.“, първа книга за историята на Акве калиде – „Aquae calidae – любимите бани на императори, царе и султани ” и том 6 от „Известията на Бургаския музей“.

Научната дейност на Музея бе свързана както с археологически проучвания, така и с попълване на фонда и неговата дигитализация. Разкопки са извършени на крепостите Акве калиде (юни-ноември, с прекъсвания) и Русокастро (юни-октомври), а теренни обходи в землищата на кварталите Сарафово и Ветрен, както и в с. Богданово, община Средец.

През 2018 година са финансирани и изпълнявани 4 проекта на РИМ-Бургас. Най-големият от тях - “Общото културно наследство без граници – TOGETHER“ CB0005.1.21.139, е финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България — Турция 2014—2020 г.“ с обща стойност 486.735,54 EUR, от които 256.135,91 EUR са за дейностите на Бургаския музей.

Другите три са финансирани от Министерство на културата - „Старите рибари в търсене на онлайн чираци”, Изложба “Българските православни светци” и „Празничен календар за моми и ергени“, чието изпълнение предстои през 2019 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Укритие в резерват "Атанасовско езеро" е отворено за посещение и фотоизложба

Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа. Това ще е възможно от днес до сряда 22 май 2024 г. Фокусът ще е върху важността на „Натура..

публикувано на 20.05.24 в 14:01
През април Сдружение

"Православен зов" се надяват и тези избори за Сливенски митрополит да бъдат касирани

След като Епархийските избиратели избраха Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим да участват в избора за Сливенски митрополит, от сдружение "Православен зов" се надяват и тези избори да бъдат касирани, заради недействителни бюлетини. Велина Димитрова от сдружението коментира, че вече на всички е ясно защо предните избори са били..

публикувано на 20.05.24 в 13:12

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията Innovation Of The Year („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На церемонията по връчването на наградите от страна на НАП присъстваха директорите на дирекциите „Обслужване“..

публикувано на 20.05.24 в 09:49

В Сливен започва подаването на заявления за прием в първи клас

Община Сливен напомня, че от днес започва подаването на заявления за прием в I клас за учебната 2024/2025 година, а срокът за записване след първото класиране се удължава до 6 юни. До края на юни ще се извършат три класирания. Свободните места за кандидатстване ще бъдат обявени до 12 часа днес, a от 13 часа системата ще бъде отворена за регистрация..

публикувано на 20.05.24 в 09:17

Ремонтират ул. „Константин Величков“ в Бургас в понеделник

Временна организация на движението на автомобили ще бъде въведена днес,  от 08:00ч. до 17:00 ч. по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на..

обновено на 20.05.24 в 07:42

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия /ОБНОВЕНА/

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Петима души са подписали протокола от избора с..

обновено на 19.05.24 в 17:10