Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротари Клуб София чрез

Дарителска кампания осигурява 1 500 прегледа за профилактика на рак на гърдата в 5 области в страната

Тя е под надслов „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони“



Ротари клуб „София“ провежда кампания „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от  населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. За последните години в България се регистрират над 4000 случая годишно. Профилактиката на това заболяване е изключително важна, защото при навременно диагностициране, лечението е почти 100 % успешно. Настоящата кампания е насочена към малки населени места в 5 области: Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Сливенска и Бургаска, съобщи координаторът й Димитър Георгиев:

"Целевата сума на кампанията е 20 000 лв., които ще осигурят безплатни профилактични прегледи на около 1500 жени в петте  общини. Предвиждаме да бъдат проведени 1 500 прегледа, а както е известно един лев вложен в профилактика спестява 100 лева за лечение. Прегледите се извършват от опитни специалисти – диагностици, напълно безплатни за жените и включват клиничен преглед и ехографско изследване. На всяка жена, за която има съмнение за злокачествен процес, се извършва изследване на място с подвижен мамограф. Всички жени, за които има съмнение за карцином, се насочват към специализирани болнични заведения за допълнително уточняване и лечение."


Партньори в кампанията на Ротари Клуб София са Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) (основен изпълнител) и Национално сдружение на общините в Република България. В началото на всяка година, от 2012 до 2020 година (до ковид кризата), чрез Националното сдружение на общините, ЦЗПЗ се обръща към всички общини, отговарящи на критериите, да заявят участие. Комисия определя списък от общини и график за провеждане на прегледите. Със съдействието на общините се осигуряват подходящи помещения и се съставя предварителен списък на желаещите да преминат профилактични прегледи. Приоритетна целева група са жените между 40 и 65 годишна възраст. Досега са проведени прегледи в 64 общини в отдалечени населени места, като са прегледани общо 18 877 жени и са установени 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

През 2010 година Ротари Клуб София с помощта на сродни ротариански организации от Франция, Испания и Италия е закупила мамограф с идеята за извършването на профилактични изследвания за рак на гърдата в отдалечени населени места,  разказа още координаторът Димитър Георгиев:

"Целта ни е и тази година да организираме прегледи на място в слабонаселени и отдалечени райони и така да подпомогнем  най-уязвимите групи от населението, които поради бедност, отдалеченост и липса на здравна информация практически са лишени от първична профилактика на рака на гърдата – най-честото от всички ракови заболявания при жените. Ранното откриване на заболяването в много голяма степен влияе върху прогнозата и изхода от него!" 

Дарение за кампанията може да се направи чрез дарителска платформа, може да я видите ето ТУК: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17