Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"И изумен съм викал - жив съм аз"- 85 години от рождението на Христо Фотев

85 години от рождението на Христо Фотев се навършват днес. Пред паметника му с цвете и стих негови приятели, творци и общественици си спомниха за поета, за чийто дух  Бургас и морето бяха единственият пристан.

Един от най-близките приятели на Фотев, краеведът  Георги Райков, разказа за приятелството им, което се заражда през 1962 година. След конкурс, присъждат първа награда на Райков, а не на Фотев. Двамата отиват при председателя на журито Ламар и искат обяснение. Решението -  първа награда не се връчва, а двамата поети получават втора награда. Райков си спомни и весела история от август същата година -как с торба праскови, Фотев е искал да осинови любимата в тогавашния зоокът маймуна Пешо, но пътят им минавал край Казиното:

Алкохолът е като електричеството, не прощава на никого.Краката ни точно до тази чешмичка се подгънаха.Сутринта се събуждамеу пред нас е паметника на Пушкин. Не знам защо, до днес не мога да си обясня, как тогава казах на Христо -Представи си на това място, тук до чешмичката, ти построят паметник! Със специфичната си византийска усмивка, той се наведе и каза : Гого, какъв паметник! Виж колегата Пушкин колко добре стои.А аз дори и куцам.Сега паметника на Фотев е само на 20 метра от онова място, откъдето бяхме прекарали онази августовска вечер на 1962 година.

  Зам.- кметът Лорис Мануелян сподели, че познава Христо Фотев от дете:

Като ученик с него ме запозна Недялко Йорданов. След това станахме приятели. Аз даже не усещах разликата във възрастта.Никога няма да забравя прекараните дни на остров Болшевик.През лятото заедно хвърляхме в морето празни мидички, говорехме и пеехме топла бира. Аз го помня като много слаб физически човек, но със страхотна енергия, която бликаше от него.Почти винаги усмихнат, неизменно с цигара в уста.

Поетът Недялко Йорданов заяви:

Христо е тук. Той е погребан в София, така се случи, но това няма никакво значение. Неговият дух си е тук, в Бургас. когато тръгвахме заедно за София преди 30 години, ние си дадохме една такава, негласна клетва.Няма значение къде живееш, важното е къде е твоят дух! Къде са хората,които те обичат и хората, които ти обичаш! Христо не можа да стане софиянец, кой ли бургазлия може да стане в крайна сметка софиянец! Христо беше казал:

"Ти би могъл да бъдеш весел,

и ти си весел всеки час.

Как иначе ти би понесъл

да си писател във Бургас."

  Честванията, посветени на  годишнината от рождението на Христо Фотев, продължават и утре. На 26- март  от 18.00 часа в салона на кукления театър ще бъдат представени неизвестни на широката публика стихове на поета. Спектакълът е озаглавен "Ти тръгваш и се връщаш пак в Бургас". Участие в него ще вземат  Недялко Йорданов,  Венда Райкова,  Пламен Каров и  Георги Райков.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИТЕ ФАЙЛОВЕ:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да излезе, Катя и Здравко ще зарадват почитателите си в морския град. Албумът ще се казва „Случва се..

обновено на 19.09.24 в 12:50

Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” стартира с 3D мапинг шоу на Пантеона

Международният фестивал за съвременни изкуства “ВОДА” ще стартира на 24 септември с 3D прожекцията “Генеративна архитектура“ на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Структурата на Пантеона ще се разгърне по неочакван начин, като създаде нови триизмерни форми и архитектурни превъплъщения. Музиката е дело..

публикувано на 19.09.24 в 12:18

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

обновено на 19.09.24 в 10:18

Милко Божков гостува с изложба в Бургас

Бургаската галерия „Пролет“ ще представи изложба живопис на Милко Божков. Откриването е днес, 19 септември, с вернисаж от 17 до 19 часа . Изложбата ще продължи до 19 октомври.  Милко Божков е роден 1953 година. Завършил е Художествената гимназия София и Националната художествена академия, специалност живопис. Носител е на националните..

публикувано на 19.09.24 в 09:06

Юлияна Антонова - Мурата представя новата си книга за Япония в Бургас

Юлияна Антонова – Мурата ще представи днес в Бургас новата си книга “Хай хай, Япония”. Тя е поредна в четирилогията посветена на островната държава, предишните й са „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. В новата има колекция от кратки разкази за хората в далечна Япония. В нея са включени конкретни случки,..

публикувано на 18.09.24 в 10:05

Майстори на карикатурата се събират в Черноморец

Кметът на Община Созопол получи шарж от един от най-добрите художници - хумористи, участници в Международния фестивал на хумора в изкуството „Черноморец се смее“ в морския град. Във фоайето на Народно читалище „Димо Николов 1908“ в Черноморец е експонирана изложба "Балканска карикатура" от фонда на Фондация „Имеон-Балкани“ с творби от популярни..

публикувано на 17.09.24 в 08:36

Близо 100 детски творби са включени в осмата книжка "Приказни истории с БНР - Бургас"

Над 300 деца са изпратили свои творби за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. Те са от цялата страна, като освен от големи училища от областни градове, свои творби за изпратили и ученици от малки населени места. Близо 100 са истории, които след селекция от авторитетно жури са публикувани в осмата поредна..

публикувано на 16.09.24 в 09:40