Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет внесе предложение за избираемост на районните кметове (СНИМКИ)



Инициативен комитет „За развитие на местната демокрация“ внесе в деловодството на общината предложение за въвеждане на райони и избираеми районни кметове. Инициативата на представителите на десните партии в Бургас е подкрепена с подписка. Те започват от утре и разговори с всички политически партии, които имат представители в местния Общински съвет.

Символично внасянето на предложението в Центъра за административно обслужване  е свързано и с Деня на европейската гражданска инициатива. Това посочиха Даниела Божинова и Живко Табаков:

"-Местна гражданска инициатива по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с кояато предлагаме райониране в Бургас и да има избираеми районни кметове, вместо настоящите директори на териториални центрове за административно обслужване. По този начин може да бъде подобрена местната демокрация, контролът на гражданите върху местната власт...
-Нашият Инициативен комитет стартира от утре разговори с всички политически партии, които имат излъчени представители в Общински съвет Бургас. редно е първата среща да бъде с ГЕРБ. В 15:00 часа имаме фиксирана среща с Димитър Николов, за да чуем десните партии в Бургас ще имат подкрепа от ГЕРБ. Втората ни среща ще бъде с БСП. Всички си спомняме, че приживе Евгений Мосинов, един от акцентите му в предизборната кампания на предходните местни избори беше районните кметове да бъдат избирани"

Подписите са няколко хиляди, а като европейски граждани притежаваме най-старото политическо право –  гражданите да внасят предложения, посочиха Божинова и Табаков. Тя е и продължение на демокрацията, допълниха Стоян Грозев, Митко Иванов и Иво Баев:

"- До момента политическите сили в Об.съвет Бургас през годините, въпреки че законът е давал такава възможност, никой не е внесъл такова предложение. Силно се надявам, че това наше предложение ще се приеме...
 - Направи ми впечатление многозначителното мълчание на най-голямата политическа сила. За мен това е положителен знак., а инициативата е толкова добре подготвена, че никой не може да си позволи да я прескочи.
 - Тази инициатива освен, че ще има положителен резултат има и една голяма цел, която е постигната. Гражданите на Бургас и изобщо на България да се събудят за това, че имат права да избират, за това че пряката демокрация може да бъде в действие, както и че именно те самите са пряката демокрация"

От Инициативния комитет, в който влизат представителите на десните партии в Бургас са категоричен, че и самите граждани, с които са разговаряли преди да се включат в подписката, са изразили желанието си да избират сами своите районни кметове.  

Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов подаде заявление за напускане на парламента

Христо Иванов подаде заявлението си за напускане на 50-ото Народно събрание. То е депозирано тази сутрин в деловодството на парламента, потвърдиха за БНР от пресцентъра на институцията. Ден след изборите на 9 юни Иванов подаде оставка като председател на партия "Да, България" и съобщи, че ще се откаже от спечеления депутатски мандат...

публикувано на 19.06.24 в 15:14

Не избраха Рая Назарян за председател на парламента

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС не беше избрана за председател на 50-ия парламент. При прегласуване за нея гласуваха 116 от народните представители, против бяха 69, 53-ма се въздържаха. ГЕРБ-СДС ще предложат Рая Назарян за председател за парламента Резултати от прегласуването/Скрийншот/НС Последва почивка. След нея председателстващият парламента..

обновено на 19.06.24 в 12:44

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание /НА ЖИВО/

50-oто Народно събрание бе открито  от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от "Има такъв народ". Лидерите на 7-те политически формации направиха изявления.  "Резултатите показват ясно, че след 4 години на политическа и обществена конфронтация, голяма част от българските граждани изобщо не гласуваха. Друга немалка част от тях, гласувайки,..

обновено на 19.06.24 в 10:31

Бургазлии: Новите депутати трябва да правят компромиси и да има правителство

Първи работен ден ще имат днес новоизбраните 240 народни представители. 14 са депутатите от Бургас в 50-ото Народно събрание. Най-голяма е групата на коалицията „ГЕРБ-СДС“ с четирима представители - Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Василева и Андрей Рунчев. ДПС е с трима депутати - Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. От коалицията "ПП-ДБ" и..

публикувано на 19.06.24 в 08:10

ГЕРБ-СДС ще предложат Рая Назарян за председател за парламента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре Рая Назарян ще бъде предложена за председател за парламента и от гласуването на кандидатурата ѝ ще стане ясно дали продължават преговорите с други партии. ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС От гласуването за нейната..

публикувано на 18.06.24 в 17:32

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  след среща с ГЕРБ-СДС. Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук нататък, ще я споделим, това..

публикувано на 18.06.24 в 14:39

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:17