Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрямо предишния евровот: ГЕРБ губи гласове в Бургас, БСП - печели

Снимка: БГНЕС

Една от спорните теми на изминалия вот беше ниската избирателна активност. Тя далеч не е изненада за европейските избори, които у нас все още не са толкова популярни. Което е вина и на самите политици, които не успяват, може би, да обяснят на разбираем език какво вършат, като отидат в Брюксел. Може би. 18 044 души по-малко са гласували в област Бургас на този вот, спрямо предишния – през 2014 г. Разликата в броя на имащите право на глас е около 10 000. Което е показателно за демографската криза в региона. Тоест – с бакалските ни сметки, приблизително 8 000 по-малко гласоподаватели са упражнили правото си на (донякъде) първите задължителни избори.

Каква е ситуацията по партии? С близо 5% е спаднала подкрепата за ГЕРБ, спрямо предходните избори. В гласове, това е около 10 000. Приблизително с толкова се е увеличило доверието към БСП. Новите им гласове са около 4 000. Спад с около процент има при ДПС. ВМРО, които се явиха преди 5 години в широка коалиция, имат намаление, но тук то не може да се отчете като реално такова. По подобен начин стоят нещата и с десните формации. Грандиозен спад има при НФСБ – партията на Валери Симеонов губи около 6 000 гласа, което е близо 5%. „Атака“ са със слаби резултати и на двата вота, но продължават с тенденция със знак минус.

Към преференциите. Най-много хора в областта са гласували за Ивелина Василева от ГЕРБ (6872), след това за Елена Йончева от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО. 1418 души са пуснали своя вот за независимия бургаски учител Христо Симеонов. Любопитното е, че бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, осъдена на първа инстанция за корупция и нямаща нищо общо с региона, събира над процент – 1165 души са гласували за нея.

Към общините. В повечето от тях няма изненади – ГЕРБ печели изборите. В Несебър повече гласоподаватели са предпочели БСП, което не е знаково, предвид сложната поличитеска ситуация там, но може да е червена лампа за ГЕРБ, които се готвят да атакуват по-сериозно кметския пост там. Червените набират инерция, след като на предните местни избори успяха да вкарат двама съветници, макар и в коалиция. Созопол, може би, е най-голямата изненада. След обвиненията към Панайот Рейзи, напускането му на поста общински лидер на партията и временното му сваляне от длъжност, БСП вече набират сила и поглеждат към неговия стол. Според местни жители, обаче, самият Рейзи, който въпреки всичко, е силният човек в общината, не е мобилизирал своите доскорошни съпартийци и са гласували вяло. Победата в Малко Търново едва ли може да топли много червените, тъй като местният вот там е силно мажоритарен – за кмета Илиян Янчев. Интересна е ситуацията в Карнобат, където отново БСП печелят. Една традиционно червена община, но тя се управлява в последните години, от местни коалиции, които не участваха в настоящия вот. Няма особена изненада и в Айтос, където ДПС имат повече гласоподаватели, но партията спечели и местния вот – за общински съветници, на местните избори.

Така че, евровотът може да даде някакви нагласи и тенденции, а за големите партии е редно да си извадят своите анализи за предстоящия местен вот. А за следващите евроизбори, да могат да обяснят на хората какво е ЕС и каква почва има той у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва укрепване на свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол

Общинските съветници в Царево гласуваха за изработване на подробен устройствен план, с което започват действия по решаването на дългогодишния проблем със свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Предприемат се и незабавни действия по аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. Мандрата и прилежащите улици към него,..

публикувано на 26.06.24 в 10:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 08:26

Президентът покани ИТН и "Величие" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарни групи в 50-ото Народно събрание със срещи с представителите на ИТН и "Величие". Те ще се проведат утре. В 11 часа на "Дондуков"2 Радев ще посрещне представителите на "Има такъв народ". Два часа по-късно президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на..

публикувано на 25.06.24 в 13:43
Костадин Костадинов се ръкува с президента Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви пред президента Румен Радев, че е възможно да има правителство в този парламент, съставено от всички политически сили в 50-ото Народно събрание без ГЕРБ и ДПС. Останалите пет формации в парламента имат 123-ма народни представители, с независимия депутат Калоян Методиев те стават 124, а мнозинство..

публикувано на 25.06.24 в 09:50
Парадният вход на президентството.

Консултациите при президента продължават с "Възраждане" и БСП

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.  Днес държавният глава ще се срещне с представители на четвъртата и петата политическа сила в 50-ото Народно събрание - „Възраждане“ и БСП.  Вчера Радев разговаря с лидерите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“, след което лидерът на..

публикувано на 25.06.24 в 07:51

От "Възраждане" - Бургас искат повече контрол при спазването на обществения ред

Общински съветници от ПП„Възраждане“ внесоха предложение в местния парламент да се засилят контролните функции на Общината по отношение на наредбите за опазването на обществения ред. Те визират образуващите се локални сметища около контейнерите в Бургас, безразборното паркиране на превозни средства и тротинетките в пешеходните зони на града...

обновено на 24.06.24 в 16:02
Емил Соколов

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС, въпросът според него е каква е цената, която ще плати партията на Борисов за тази подкрепа. Според бургаския координатор на ПП изводът от днешните консултации при президента за съставянето на кабинет могат да се обобщят така: "Аз очаквах по-широка коалиция между ГЕРБ - ДПС и ИТН, но..

публикувано на 24.06.24 в 15:30