Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият футболен стадион на Бургас може да е в близост до "Меден рудник"

Стартирана е процедурата за проектирането на нов градски стадион. Това обяви главният архитект на Бургас Веселина Илиева. Тя допълни, че изпълнителят на проекта за новия футболен стадион на Бургас си е свършил работата на 99%. Очаква се съоръжението да се намира до блатото по пътя за комплекс „Меден рудник“.

"В територията е предвиден едно футболно игрище отговарящо на всички нормативни изисквания и едно тренировъчно. Като основното игрище, където ще се провеждат състезания, са предвидени три трибуни, които да поемат 4350."

Именно броя на местата притесняват феновете на „Нефтохимик“ след като стадион Лазур е с 18 хиляди места. Архитект Емил Бурулянов обяснява, че има вариант за разширяване с още 1000 места.

"Стадионът е изготвен според всички възможни нормативи и отговаря на изискванията за категория 2 на УЕФА. По тази наредба минимума за седящи места е 1500. Постарали сме се с всички средства да увеличим най-много броя при създадените обстоятелства на терена, който е много сложен. 

Достъпът до спортното съоръжение ще бъде както от околовръстния път, така и от към комплекс „Меден рудник“. Предвидени са достатъчно паркоместа, включително за автобуси, електрически автомобили, такива за хора с увреждания, както и велостоянки. 

Трибуната за гостуващите отбори е предвидена с предпазна ограда и с отделен вход, за да няма струпване на различни потоци от фенове.

Архитект Веселина Илиева прогнозира, че до първия учебен ден ще имаме готов проект, а изграждането може да продължи 2 години. Общинските съветници са гласували стойност на проекта  да не надвишава 10 млн. лв.


СнимкаСнимка

Снимка

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Общински съветници подкрепиха идеята за нов градски стадион в Бургас

Бургаските общински съветници се срещнаха с фенове на футболния отбор „Нефтохимик“, за да обсъдят проблема с липсата на функциониращ стадион в града.  Едно от възможните решения е отчуждаване на съществуващите спортни съоръжения в Бургас, смята..

публикувано на 19.07.19 в 16:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден от осминафиналите на Евро 2024

Два мача от програмата на Европейското първенство по футбол предстоят днес.  Англия излиза срещу Словакия от 19 часа. Националният тим на Англия е един от фаворитите за спечелване на Евро 2024, въпреки че до момента не убеждава с представянето си...

публикувано на 30.06.24 в 09:48

Състезателките по водна топка на „Черноморец“ с шампионска титла

Състезателният сезон във водната топка за жени до 17 г. завърши с шампионска титла за Бургас. Спечелиха я състезателките на СКВТ „Черноморец“. Във финалните плейофи възпитаничките на треньорите Петър Йонов и Валентин Мартинов играха за златото, след..

публикувано на 28.06.24 в 13:16

В Сливен се провежда международният турнир по акробатика „Стефка Спасова“

Второто издание на Международния турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“се провежда в Сливен.  Турнирът е посветен на голямата сливенска състезателка и треньор Стефка Спасова. Тя е първият световен шампион по акробатика заедно с Калинка Лечева..

публикувано на 28.06.24 в 09:06

Ясни са осминафиналите на Евро 2024

Турция победи Чехия с 2:1 в последен мач от Група "F" на Евро 2024. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точки и отпаднаха от надпреварата.  Двубоят в Хамбург..

публикувано на 27.06.24 в 08:33

Ясни са осминафиналите на Евро 2024

С приключването на мачовете от група "F" на Евро 2024 стана ясна и цялата схема за фазата на директните елиминации, която ще стартира на 29 юни, събота. Последните двойки, които се оформиха, противопоставят дебютанта Грузия на победителя..

публикувано на 27.06.24 в 07:01

Ще имаме 45 спортисти на олимпийските игри

Олимпийската делегация на България за Игрите в Париж ще включва 45 спортисти, съобщи председателят на БОК Стефка Костадинова. "Олимпиадата е каймакът за всеки един спортист. Стискаме палци на младите ни талантливи състезатели да разкрият потенциала си и..

публикувано на 26.06.24 в 14:17

Отдадоха за 30 години две общински спортни бази в Бургас

Бурни дебати в залата на Общинския съвет в Бургас предизвика отдаването на две спортни бази за безвъзмездно ползване за срок от 30 години. Предложението на кмета Димитър Николов е спортното игрище в бургаския комплекс "Изгрев" да се отдаде на..

публикувано на 25.06.24 в 11:44