Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Николов: Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма в последните няколко години



Започва приемът на проектни предложения за новата мярка в рибарския сектор. Тя е насочена към изграждането на нови или модернизация на съществуващи предприятия в бранша. Отворената мярка е за „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури”.  Община Бургас и Местната инициативна рибарска група Бургас- Камено очакват бенефициентите да бъдат по-активни и да представят своите проекти в два допустими срока - до 2 септември и 30 декември. 

Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма в последните няколко години, посочи кметът Димитър Николов:

"Знаете добре през последните програмни периоди  големите градове като Бургас и Варна бяха изключени категорично от рибарската програма и от възможностите, които дава тя към всички регистрирани в големите градове рибари. В това число малки рибари индивидуални с малки плавателни съдове и големи организации и фирми, които работят в Черно море, но са юридически регистрирани в градовете. Това беше една дискриминация, срещу която ние се борихме, ходихме до Европейската комисия да разговаряме, до Главна дирекция, аргументирахме се, че по този начин ние ощетяваме всички в този сектор..." 

Първата мярка вече е налична, а програмата с шест мерки има за цел да се повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор, създаване на нови работни места и грижа за природните ресурси на Бургас, допълни Димитър Николов. Заместникът му Руска Бояджиева обясни параметрите на първата отворена мярка:


"Тези 3 млн лева ще бъдат налични под формата на няколко процедури за финансиране насочени към рибари и към фирми, които се занимават с рибарство. Това сам по себе си е един уникален подход, защото до този момент европейските средства, които се отпускаха се разпределяха от министерствата. Пробивът е, че на местната общност и се гласува доверие да разполага с един финансов ресурс, с който самата общност да реши в какви направления той да отиде".

Важно е да знаем, че по този начин на нас в община Бургас и местната инициативна рибарска група се гласува доверие, посочи още Руска Бояджиева. Самата рибарска група Бургас-Камено е съставена в края на 2017 година, каза изпълнителният ѝ директор Кремена Чиликова:

"Нашата територия, която обхваща е част от Бургас, включваща настоящите квартали от землищата на „Крайморие“, „Меден рудник“ и Рибарското селище (Ченгене скеле); Община Бургас: селата Маринка, Извор, Твърдица и Димчево; Община Камено:  Камено и селата: Кръстина, Винарско, Вратица, Трояново, Желязово, Русокастро, Ливада, Тръстиково, Константиново, Полски извор, Черни връх, Свобода..."

Максималният размер на сумата, за която може да се кандидатства по тази мярка с един проект, е 97 000 лева, каза Кремена Чиликова. 

Офисът на Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено е в кметството на к-с "Меден рудник". Неговите служители ще помагат при изготвянето на проектите. Мейлът е office@flag-burgas.org.

Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": 7 партии влизат в 51-вото НС, "Възраждане" и ПП-ДБ спорят за второто място

Ако изборите са днес, седем ще са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на "24 часа". Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с близо 25 %. За второто място битката е между "Възраждане" и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", съответно с 15,6 % и 15,1 %...

публикувано на 27.09.24 в 09:21

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български език и..

публикувано на 27.09.24 в 07:36
Любен Дилов - син

Любен Дилов-син: Джентълменското споразумение е на масата

" Едва ли има друга формация, която да има толкова дълга резервна скамейка, колкото има ГЕРБ-СДС ". Това каза пред БНР Любен Дилов-син – кандидат за депутат в листите на ГЕРБ-СДС в София и Бургас. " Няма драма. Няма никакво напрежение , поне в нашия избирателен район. Тази стъпка е възприета като логична и разумна", каза той във връзка с..

публикувано на 26.09.24 в 16:16

"Алфа Рисърч": ДПС на Доган изпреварва формацията на Пеевски с близо 2%

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган изпреварва с около 2% електорална подкрепа втората партия от разцепилата се ДПС - "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски, показва социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено в навечерието на старта на предизборната кампания. Седем партии биха влезли в бъдещото Народно събрание, ако изборите бяха..

публикувано на 26.09.24 в 12:19

ГЕРБ-СДС ще участва на изборите с номер 18, ПП-ДБ - с 26, "Възраждане" – с 12

В Централната избирателна комисия бяха определени чрез жребий номерата в бюлетината за гласуване между партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите на 27 октомври. В сряда ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината за изборите Стана ясно, че "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще се яви на изборите под..

публикувано на 25.09.24 в 17:17

97-годишен кандидат за депутат в Ямболска област

Намалява  броят на  кандидатите за народни представители от Ямболския избирателен район. В регистрираните 27 листи в районната комисия са включени 135 имена, докато на изборите през юни, претендентите са били 153. По 33 кандидатите ще се борят  за едно от  четирите депутатски места, отредени за 31 многомандатен избирателен район,  уточни..

публикувано на 25.09.24 в 17:05

В Бургас: 313 кандидати за депутати, 22-ма се борят за едно място

313 са кандидатите за депутати във Втори многомандатен избирателен район Бургас. 22-ма кандидати ще се борят за едно депутатско място, а Бургас ще изпрати 14 народни представители в бъдещия парламент. 19 партии и 10 коалиции са регистрирани за предстоящите предсрочни парламентарни избори.  По-малко са кандидатите за депутати от област Бургас на тези..

публикувано на 25.09.24 в 15:24