Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Душата на една картина" от Преслав Гавраилов

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Мая Стойкова

   Носеше се миризма на полимер. Огромни изцапани палитри бяха разхвърляни по паркета. Акрилната боя се стичаше във фугите и ги оцветяваше в мътни цветове. Четките бяха пръснати по всичките лавици в малката стая, обвита в ръждиви тонове. Напуканите стени създаваха ефект на паяжина около помещението. А в центъра имаше малка дървена стойка за картини, на която стоеше полуобагрено платно. Бе нарисувана скица на жена, прецизирана и едва започната и недооцветена. Доколкото се разбираше, жената беше рижава, къдрава, с малка сивкава барета. Висока и слаба, но някак недовършена.
   Една бяла като сняг, трепереща ръка взе четката с размер 2 и заоцветява палтото на симпатичната дама в небесносин цвят. Във въображението ѝ стоеше женски лик - зелено око като тропическа джунгла, червени коси като бликаща гореща кръв и лице, напръскано с безбройни като звездите лунички. 
   Художничката стана. Коремът ѝ се свиваше от глад. С бързи малки крачки се придвижи до кухнята. Щом стигна, се огледа. На плота имаше малко чугунено тиганче - подарък от покойната ѝ майка. Тя включи газовото котлонче. Синкав пламък се издигна за кратко, докато не беше потушен от долната страна на тиганчето. Обърна се към хладилника. Онази бяла като сняг ръка, дръпна дръжката на вратата му. Лавиците вътре бяха пусти. На последната имаше дребна консерва риба тон и малък стрък зелен лук. Артистката взе лука и се обърна към вратата. На нея имаше три яйце. Две взе, третото остави.  Чу се разбиването на черупките от яйцата в одраскания плот и стърженето на тъпия нож през луковите  листа. Съставките влязоха в горещия тиган и се смесиха. След като ги поразбърка, жената реши, че е готова и взе надраното тиганче. Постави го на една ниска, напукана дървена маса и седна, вземайки малка виличка. Докато ядеше, пред нея стояха снимките на майка ѝ и баща ѝ - вечно влюбени и вечно един до друг, дори смъртта не ги беше разделила. Очите ѝ се напълниха със сълзи. Една от тях се отрони и падна по бузата, като остави следата, която оставя косачът сред ливадата. Но това беше животът - дълъг и труден ...Храненето приключи. Тиганчето, мръсно и загоряло, бе поставено в малката мивка, а сълзата - избърсана в бялата ръчица. Процесът на рисуване продължи. И то с часове. Четката се движеше бавно по платното. Цветът покриваше всяко бяло кътче от рисунката. Отново и отново. Най-накрая приключи. Въздъхна дълбоко и реши да пие чаша вода, преди да събере боите си. Върна се в кухнята. Напълни стъкления съд, спря чешмата и отпи първа глътка от него. Беше като жадувана награда. Остави чашата и се запъти към стаята, в която рисуваше. Там завари безпорядък. Артистичен или не, това беше хаос в най-чистата си форма. Художничката започна да събира боите си.
   - Здравей. - Тя се обърна рязко, в апартамента нямаше никого. Уплашена беше, но си помисли, че чува гласове от умора.
   - Няма ли да ме поздравиш? - Този път се стресна до смърт. Главата на художничката се завъртя бавно. Но отново нямаше никого. Единствено нейната картина в средата на стаята. Присви очи и отрази леката усмивка на жената от картината. Но тя я бе нарисувала неутрална… Дали бе възможно да.... Не, такива паранормални явления не съществуват. 
   - Да не ми се сърдиш за нещо? - Този път бе сигурна, че е картината. Стана разтреперана и още зашеметена от случващото се и едва промълви:
   - Как така говориш? 
   - Ами, аз съм човек - отвърна дамата от картината.
   - Но аз те измислих - объркана и същевременно уплашена разсъждаваше художничката - Неживите хора не могат да говорят.
   - Дали с боя върху платно, или от плът и кръв, няма значение, важно е да имаш сърце. - обясни жената от картината.
   - Но аз не виждам сърце на картината.
   - Ама сърцата не се виждат. Те са от онези най-важни, но невидими неща за човека. Ти ми даде част от своето и аз оживях.
   За миг артистката се озадачи. Тя изпита рязко желание да докосне картината. Крайно време беше да сложи край на най-терзаещия я въпрос - истинска ли е жената от картината, или не. И снежнобелият ѝ пръст се насочи към главата на дамата. Тя просто притвори очи и замълча. А пръстът погали нежното  акрилно лице. За момент всичко притъмня. Мрак и чернилка изпълниха пространството. Но ето я светлината... Очите се отвориха. Жената беше толкова изморена, че беше заспала с чашата, щом бе пуснала водата в мивката. Сигурно стъкленият съд се е напълни много пъти докато артистката е спяла. Но ето, че сега ръката затвори кранчето, върна се в стаята при боите и ги подреди. Накрая взе картината, положи я до прозореца и каза: 
   - Ти ме научи на това, че щом нещо има сърце, то има и душа. Благодаря!
   И в малката стаичка светлините угаснаха, художничката се зави и прошепна: “Лека нощ!’’. Почти убедена беше, че и дамата, опряна на прозореца, също ѝ отговори с “Лека нощ!’’
 


Автор: Преслав Гавраилов, VII клас
III ОУ „Ангел Кънчев“ - Варна
Илюстрация: Мая Стойкова


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 29.09.24 в 15:30

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55