Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лили" от Дилек Ферхан

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

    Няма нищо, спокойно, не плачи! Само си се охлузила, не е страшно! - дочух непознат глас до себе си, докато стисках разбитото коляно през сълзи.
   Тя стоеше до мен, с ръка на рамото ми и се усмихваше. Беше красиво момиче, с бяла кожа, дълга руса коса, кристално сини очи и огромна усмивка. Досрамя ме, че рева като бебе, но ужасно ме болеше. През пръстите на ръката ми течеше алена кръв, а това ме плашеше още повече и аз треперех от ужас. Огледах се наоколо. Паркът беше почти пуст в ранния следобед на горещия летен ден.
   -Ела, ще ти помогна да станеш. Да отидем на онази пейка под сянката и ще се погрижа за теб. Но първо, да свалим тези ролери. - продължаваше да говори непознатата ми спасителка.
   Свалихме ролерите и аз, куцукайки, подпряна на нейната ръка, някак се довлякох до пейката. Сълзите не спираха да текат по лицето ми и все още ме болеше много. Кръвта вече течеше по целия ми крак.
   -Трябва да се обадя на мама. Тя ще дойде да ме вземе и да ме заведе на болницата.- казах аз с треперещ глас, който излизаше сякаш от свития ми на топка стомах.
   - Ще се обадиш, но след малко, нека първо да се успокоиш. Не бива да плашиш майка си. Аз ще се погрижа за теб.- каза момичето с равен и спокоен глас.
   Бръкна в чантичката си и извади мокри кърпички. Докато почистваше окървавения ми крак без страх, тя не спираше да ми говори приятелски и с усмивка. Когато стигна до раната, много внимателно, едва докосвайки я, тя попиваше кръвта и след всяко докосване се навеждаше и духаше. Сякаш знаеше, колко много боли и пари това. Това духане на раните е вълшебно. Мама го правеше винаги, когато падах и се наранявах и болката и зверското щипане на мига минаваха. 
   Гледах  я, грижовно клекнала до мен, как сменя кърпичка след кърпичка и почиства раните ми. Думите, с които ме успокояваше, ми подействаха като лекарство. Вече не болеше толкова много и аз намерих сили да се усмихна и да ѝ благодаря.
   - О, недей да ми благодариш! Ако аз бях паднала, ти щеше да направиш същото за мен, сигурна съм. А и аз още не съм свършила. Та- та- та- тааааа! – каза с усмивка тя и измъкна от чантичката си няколко лепенки. - Имате късмет, млада госпожице! Доктор Лили е на разположение днес и ще се погрижи за вас!
   Двете избухнахме в смях, сякаш сме най-близки приятелки. Лили, това беше първото, което научих за нея, залепи няколко лепенки върху коляното ми и от кървавата рана нямаше и следа.
   - Сега ще поседим малко така, да позасъхне раната и тогава можеш да се обадиш на майка си. - каза тя и седна до мен. - Гледай, каква красива превръзка имаш. Знаеш ли, колко ти отива! Много съм доволна от себе си. - продължи с шегите си Лили.
- Аз съм Дилек. - казах с благодарност и си подадох ръката. - Какво щях да правя без теб?
- А, ами същото. Щеше да поревеш малко повече и да изкараш акъла на майка си. Но такава превръзка никой нямаше да ти направи в болницата, нали?- пак ме разсмя Лили.
   Седяхме сигурно около час на пейката. Аз се успокоих и се започна едно момичешко бъбрене - за ролерите, за телефоните, за приятелите, за ваканцията. Споделихме си много неща. Научих, че Лили е в малкия ни град всяко лято, на гости на баба си. Тя беше с една година по-голяма от мен. От две години живее в Германия със семейството си, където баща ѝ е лекар. Разказах ѝ за моето семейство. Поканих я на гости и се уговорихме на другия ден отново да се видим.
   Видяхме се само четири пъти, преди тя да замине. Но какви дни бяха само! Лили беше много весела и щура. Измисляше какви ли не лудории. Играхме веднъж у нас и веднъж у тях. У нас правихме мъфини, да изненадаме семейството ми. Голямо цапане и смях падна. Лили изцапа носът ми с тесто, после, разбира се и аз нейният. С малко от тестото направихме фигурки на Спонджбоб и ги изпекохме. Не ставаха за ядене, но пък беше много весело. При баба ѝ играхме на двора, люляхме се на хамака под ореха им и си направихме театър. И още куп други забавни момичешки игри. С Лили и минута не можеше да скучаеш. Повечето време с другите ми приятелки минаваше в чудене какво да правим и в цъкане на телефоните, а Лили не спираше да ражда щури и весели идеи.
   Разделихме се със сълзи. Още преди да си тръгне, знаех, че ужасно ще ми липсва. Но знаех и това, че вече имам нова първа приятелка. Знаех, че няма да се разделим заради това, че тя е далече. И че другото лято пак ще сме заедно.
   Почти всяка вечер се виждаме по скайп и си говорим. Тя си е подстригала косата. Станала е още по- хубава. И още по-бъбрива и весела. Разказва ми за живота си там, за училището, за приятелите си. Разпитва ме за моите, вече знае имената на целия ми клас. Дава ми идеи за проектите в училище и безценни съвети за дребните ми проблеми. Заспивам усмихната след разговорите с нея. Обичам я. Не е ли странно, че едно съвсем чуждо момиче, което духаше на раната ми и не се уплаши от шуртящата ми кръв, стана най-близкия човек в живота ми внезапно и изведнъж. И изпълни живота ми с щастие. 


Автор: Дилек Ферхан-  4 клас, 10г                                           
ОУ „ Хр. Смирненски” - гр. Карнобат, Литературно ателие „ Компас” 
Ръководител: Виолета Терзииванова
Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 29.09.24 в 15:30

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55