Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коледно чудо" от Димана Вълкова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

    В едно малко градче, на север от тук, останало непокътнато от миналото, живеели немного хора. Те всички били задружни, вярвали си и се уважавали. Не познавали завистта, алчността и не се ядосвали за нищо. Децата ходели на училище и се учели на важните неща. Родителите работели, но имали време да се занимават и с рожбите си. Всички много харесвали празниците, но най-много обичали Коледа. Подготовката за празника започвала с настъпването на зимата и целият град бил пълен с усмивки и щастливи детски личица. Било приказно! 
  Изключение правело само едно семейство. То не се вписвало в градчето … Традиция било в това семейство да не се доверяват на никого и на нищо да не вярват. Не говорели с другите и си стоели само вкъщи. Не празнували празниците със съгражданите си и не се забавлявали. Всички се опитвали да им помогнат, но без успех… 
Веднъж, няколко дена преди тържественото посрещане на празника, хората от градчето оставили писмо в пощата им, за да ги поканят да отбележат Коледа заедно. 
  Настъпила  Бъдни вечер, светла, благословена, носеща доброта във всички сърца. Хората се събрали в центъра на града, но били с едно семейство по-малко. Разбира се, досетили се кои липсват и отишли до входната им врата, но видели, че вътре е тъмно. Подвоумили се, но предположили, че са легнали да спят и ги оставили. Жителите на градчето празнували, забавлявали се и се радвали, настроението било празнично. През това време Дядо Коледа безшумно оставил във всички къщи, под всички елхи кутии, опаковани с блестяща празнична хартия. Минало полунощ и разопаковането на подаръци започнало... Най-нетърпеливи били децата. Те първи грабнали пакетите и от всяка къща започнали да ехтят радостни викове. 
Само домът на едно семейство тънел в мрак и глуха тишина.  Там всички спели, освен Мария, най-малкото дете. Тя дълго се въртяла в леглото и не можела да заспи, като че ли нещо не ѝ  позволявало.
  Мария била на 7 години, умно и красиво момиче. В първи клас много й харесвало.  Наскоро учили за магията на Коледната нощ. Тя много искала да разбере повече за това и постоянно питала родителите си, но те сърдито отминавали въпросите ѝ и я пращали да си пише домашните.
   От долния етаж се чуло неясно шумолене и будната Мими се уплашила. Все пак любопитството ѝ надделяло и тихичко като мишчица заслизала по стъпалата, но когато видяла кой вдига шум, тя викнала толкова силно, че събудила и майка си, и баща си. Те веднага слезли и що да видят - брадат старец, облечен в червено, с пухкави снежинки по червения  нос и голям чувал на гърба си ... Дядо Коледа, точно като в приказките. Мими изтичала до него и го прегърнала, а той погалил детето по главата. После оставил пет подаръка до камината, защото в тяхната къща нямало елха, погледнал родителите, усмихнал се и изчезнал в комина. Майката и бащата отишли до дъщеря си  и я прегърнали, а Мими нетърпеливо отворила всички подаръци. Родителите останали без думи, като видели своите подаръци. Това били неща, за  които мечтаели от цяла вечност, но не били казвали на никого за тях. Разбудени от шума, дошли и двамата по-големи братя на Мария. Те също получили незабравими изненади. До подаръците видели малък плик, поръсен със сребърен прашец. Вътре открили писмо от добрия старец. Бащата прочел на глас написаното: „Мило семейство, винаги се старая да изпълнявам желанията на добрите хора, а знам, че вие сте такива, въпеки че не го показвате. Не крийте от съгражданите си своята доброта, бъдете мили с тях и отворете сърцата си за магията на Коледа. Започнете да се забавлявате, защото времето не чака никого. Весел празник!“
   Мъжът и жената се спогледали, замислили се  и ... се усмихнали. Прегърнали се и застанали до прозореца, за да погледат снежинките. Видели, че всички хора все още са на площада и се готвят да си направят обща снимка. Заедно с децата изтичали навън...
  Оттогава този град станал чудесно място, а хората в него живеели като в сбъднат сън! 


Автор: Димана Вълкова, VII клас
III ОУ „Ангел Кънчев“ - Варна
Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 29.09.24 в 15:30

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55