Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наджима спасява падаща звезда" от Весела Атанасова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Запознах се в парка с едно момиче. То беше съвсем обикновено, но се отличаваше от другите по очите. Те синееха, блестяха и премигваха все едно звезда се е отразила в тях.

     Тя се казва Наджима и ми разказа своята история. Ето я и нея:

     Малката сирийка /на сирийски Надж‘има означава звезда/ цял живот мечтаеше да види падаща звезда и всяка вечер, преди лягане, излизаше навън и гледаше небето. Но звездите си стояха там далече и никоя не идваше при нея. Тя винаги си пожелаваше поне да може да види падаща звезда.

     Една нощ малкото момиченце беше много уморено и неусетно заспа на дивана без да погледне към небето. Изведнъж се събуди от потупване по рамото.

     Оказа се малка звездичка, която беше паднала по случайност тук и сега осветяваше цялата стая. Заговори на Наджима:

     - Мило момиченце, докато се люлях на моята звездна люлка, аз изхвърчах от нея и кацнах тук – при теб, на Земята. Много се изплаших и ми е мъчно за моето семейство и за приятелите ми. Искам да се върна!

     Наджима реши да помогне на звездичката, но не се сещаше как. Двете поговориха и решиха, че могат да опитат да я изстрелят обратно. Тя щеше да я полюлее на люлката в парка. Но беше много късно… Затова Наджима предложи тази нощ звездичката да остане при нея и на сутринта, когато станат преди всички, да отидат в парка. Двете се гушнаха и спаха дълго.

     Всичко през тази нощ си изглеждаше също като преди. Само стаята на момиченцето беше някак различна. Прозорците ѝ излъчваха светлина и осветяваха всичко наоколо.

     Те станаха в ранни зори. Детето предложи от скритите си запаси с най-вкусните бисквитки на света, но звездичката отказа. Тя пиела мляко от млечния път.

     Стигнаха в парка преди другите деца. Звездичката побърза да седне на любимата пейка на момиченцето. То я полюшваше и бляскавото създание се успокояваше от вятъра, който полъхваше край нея. Но колкото и да я засилваше, не беше достатъчно да излети към небето. Тръгнаха си с наведени главички.

      Щом отвориха вратата на детската стая и Наджима веднага се сети за любимата си игра „Селестия“. Извади я и заобяснява на звездичката колко е специална. В нея имаше макет на кораб. Можеха да построят един и за нея.

     Детето бързо отиде до избата, където майка ѝ пазеше кутии и кашони, а после откри много полезни материали и в отдела на татко. Върна се в стаята си и те цял ден сглобяваха кораба. Измайсториха му колело, което да се задвижва от вятъра. Оцветиха го в синьо – като небето и в жълто – като слънцето и звездите. Получи се великолепно!

     Изморени, късно вечерта, двете приятелки тръгнаха на пътешествие. По пътя, под звездите, срещнаха птици, пеперуди и пчели. Погониха се с облачетата. Видяха слънцето и неговата сестра – луната.

  Малката звездичка не искаше да се прибира, но трябваше. Тя застана много близо до слънцето, за да я вижда Наджима и да я разпознава сред другите на небето.

     Когато дойде време да се прибира обратно, Наджима видя падаща звезда и разбра, че желанието ѝ се е сбъднало. Веднага си пожела пак да отиде при своята приятелка, която светеше много силно и изпращаше цветни, сияещи намигвания към нея.

     Днес Наджима ми подаде един такъв макет на корабче, което беше направила за мен. Тя не спира да майстори такива модели и да ги подарява на децата, а очите и светят така, сякаш звезда се е огледала в тях.


Автор: Весела Атанасова   –  9 г,

ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив

Ръководител: Мария Петрова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 30 СЕПТЕМВРИ!

Добро утро на най-смелите, които вече са усетили рязката промяна на времето! Добро утро и на тези, които още се суетят вкъщи и се чудят какво да облекат-затворените обувки и плътната връхна дреха са задължителни. Понеделникът ни посреща мокър, хладен и сив. Добавяме цвят с нашите акценти тази сутрин. Пълно преобразяване за зала "Младост"..

обновено на 30.09.24 в 07:07

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 29.09.24 в 15:30

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30