Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Снимка: europarl.europa.eu

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението.

В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и екстремни метеорологични явления, смятат учените. Предупреждението им е публикувано в журнала “Био Сайънс” по повод 40 г. от първата световна конференция за климата, проведена в Женева през 1979 г. Заключенията се основават на събирана оттогава информация за консумацията на енергия, повърхностната температура, прираста на населението, обезлесяването, изследване на полярния лед, БВП и въглеродните емисии, пише „24 часа“. Според експертите са необходими спешни промени като спиране на ръста на населението, изоставяне на изкопаемите горива, прекратяване на обезлесяването и намаляване на консумацията на месо. Световното население в момента се увеличава с 200 000 души на ден, уточняват news.bg. Статистиката сочи, че тазгодишният месец октомври е най-топлият в света, откакто европейската служба “Коперник” е започнала наблюденията си през 1981 г. Изминалият месец е 5-ият последователен, който подобрява или се доближава до рекордните стойности. Според данните последните 4 години са най-топлите, регистрирани някога в света.

За съжаление, много от нещата са отдавна предречени от научната фантастика. Колко да е фантастика, след като се явява поглед в бъдещето? В не един или два филма и книги са засегнати подобни проблеми, свързани със свръхпопуляцията и свръхконсумацията, които вървят ръка за ръка. Изчерпването на природните ресурси на места и последващия от тях икономически крах и глад на хората, води (в тези филми) до преселения, войни, геноцид (What happened to Monday, Ressident evil) . В някои от художествените произведения това се решава със забрана за раждане на деца или ограничаване на техния брой. В други – с военни конфликти, използване на вируси и болести. А малцината оцелели, избрани и състоятелни, остават в своя Ноев ковчег, за да започнат Новия световен ред. Звучи ви като конспирация? На мен ми звучи като бъдещето.

Промените в климата засилват ерозията и замърсяването на почвите. Следствието от това ще е или глад, или засилване производството на ГМО култури, които да водят до изменение и на генетиката ни (Interstellar). И това го има описано в научната фантастика.

Учените предупредиха, че покачването на морското ниво се ускорява вследствие на топенето на ледената обвивка в Гренландия и Антарктика. Професор Ханс Ото-Пьортнер от ООН заяви, че ако нещата продължат по същия начин, морското ниво се очаква да се вдигне с 5 метра до 2300 г. Затоплянето на океаните ще промени също така наличието на кислород и на хранителни вещества, което ще засегне обитателите на моретата и хората, които зависят от тях за препитанието си (Waterworld).

За съжаление, ние ще сме само странични наблюдатели. През този месец САЩ се оттеглиха от глобалния пакт за борба с климатичните промени, познат като Парижко споразумение. Държавният им секретар Майк Помпео го определи като „несправедливо икономически бреме“ върху страната му. В Парижкото споразумение САЩ се съгласиха да съкратят емисиите си от парникови газове с най-малко 26 процента под равнищата от 2005 г. и да направят това не по-късно от 2025 г., пояснява investor.bg. Десетки страни преследват цели за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Те обаче съставляват едва около 11 процента от световните парникови емисии и сред тях не присъстват най-големите замърсители: Китай, САЩ и Индия. Фаворитите в първичните избори на демократите за кандидат за Белия дом заявиха, че ако спечелят, ще вземат мерки САЩ да постигнат целта за нулеви нетни парникови емисии до 2050 г., отбелязва The Guardian. Прилагане на споразумението без САЩ ще изисква други големи замърсители като Китай и Индия да увеличат своите усилия. Китай, който сега е страната с най-големи емисии парникови газове, е дал големи обещания, но способността на Пекин да ги изпълни продължава да е под въпрос, пише вестникът. Според правилата на ООН Китай и Индия са смятани за развиващи се страни и не са задължени да намаляват парниковите си емисии. Те се съгласиха да направят това в рамките на Парижкото споразумение до голяма степен, защото САЩ предприемаха действия по този въпрос. С излизането на САЩ ще трябва други индустриално развити страни да оказват натиск на икономиките във възход.

И така – БВП и производството ще останат водещ фактор в политиката. И докато монетарната система е движеща, едва ли можем да очакваме промяна. Икономиката на ресурсите е утопия, разказвана в конспиративните среди и… забележете – в научната фантастика. Само че тя се появява в тези филми и книги след събитие, равнозначно на библейски потоп. От което оцеляват малцина. Но, докато големите броят парите, за нас и за тези след нас ще остане сметката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24

Парното и топлата вода поевтиняват, най-много с 14% в Бургас

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под две на сто..

публикувано на 30.06.24 в 13:32